Reciclarea deseurilor – Romania codasa UE!

Reciclarea deseurilor – Romania codasa UE!

0 254

Romania recicleaza in prezent doar 1% din deseurile pe care le produce, iar tinta de reciclare de 50 la suta pana in 2020 nu mai poate fi atinsa, motiv pentru care statul propune o lege de management al deseurilor care va include si o serie de noi taxe.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marti, in cadrul unui seminar pe tema gestionarii deseurilor, ca Romania recicleaza doar unu la suta din deseurile pe care le produce, restul fiind „depozitate”, adica tinute in gropile de gunoi.
Potrivit unui studiu in acest sens realizat la nivelul Uniunii Europene referitor la anul 2008, Romania si Bulgaria se afla pe ultimele locuri intre statele UE in aceasta privinta. Ministrul Mediului a amintit de Sistemul Integrat de Management al Deseurilor (SIMD), care ar trebui implementat in fiecare judet din tara pana in 2015, relateaza Mediafax.
„Am inchis pana acum 137 de depozite si mai trebuie sa inchidem alte o suta . Sper ca, din banii de la Uniunea Europeana, pana in 2015 sa avem implementat Sistemul Integrat de Management al Deseurilor in toate judetele”, a spus Borbely.
Ionut Georgescu, directorul Directiei de Gestiune a Deseurilor si a Substantelor Periculoase din minister, a declarat insa ca tinta de reciclare de 50 la
suta din totalul deseurilor produse in Romania stabilita pentru anul 2020 este „imposibil de atins”.
„Este imposibil sa mai ajungem la acest nivel. Gata, am pierdut trenul asta, a plecat de mult timp din gara”, a declarat, pentru Mediafax Ionut Georgescu.
Situatia din Romania, una dintre cele mai rele din UE
Situatia din Romania in privinta gestionarii deseurilor este una dintre cele mai rele din Uniunea Europeana, 99% din toate deseurile municipale fiind depozitate in gropi, in timp ce media europeana este de 38%, a declarat, marti si Julio Garcia Burgues, seful Directiei de Management al Deseurilor a UE, citat de Agerpres.
„De asemenea, reciclarea este de doar 1% in Romania, in timp ce media Uniunii este de 24%. La compostare procentul este de 0%, fata de media UE de 18%. Asta ne indica clar faptul ca exista un decalaj mare”, a declarat oficialul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.