Cum vadem un incident nuclear in Romania?
Aproximativ jumatate dintre romani se declara ingrijorati sau foarte ingrijorati cu privire la posibilitatea unui incident nuclear in tara noastra, iar 33% considera ca centrala atomica de la Cernavoda nu este protejata corespunzator impotriva accidentelor, potrivit unui sondaj realizat de CSOP pentru o cercetare internationala a Gallup International Association despre efectele la nivelul perceptiei globale ale scurgerilor nucleare de la Fukushima, Japonia. Rezultatele sondajului CSOP publicat joi indica pentru Romania o scadere a opiniei favorabile asupra energiei nucleare. Daca inainte de evenimentele din Japonia persoanele intervievate apreciau pozitiv acest tip de energie in proportie de 52%, dupa scurgerile de la Fukushima ponderea persoanelor intervievate care apreciaza pozitiv energia nucleara a scazut la 41%. Astfel, rezultatele cercetarii includ Romania in categoria tarilor in care opinia majoritara in favoarea energiei nucleare s-a transformat in minoritate, alaturi de state ca Japonia, Canada, Olanda, Arabia Saudita, Tunisia.
Pe de alta parte, sondajul indica un optimism sporit al romanilor cu privire la capacitatea de redresare a Japoniei. Daca ponderea pesimistilor se cifreaza la 27%, parerile optimiste sumarizeaza 71% (56% din romani cred ca Japonia isi va reveni rapid, iar 15% cred ca Japonia va reveni chiar mai puternica).
Potrivit cercetarii la nivel global a Gallup International, cutremurul din Japonia si evenimentele de la Fukushima au modificat substantial opinia globala asupra energiei nucleare, nivelul de favorabilitate asupra energiei nucleare scazand de la +25% la doar +6%.
Cu toate acestea, suporterii acestui tip de energie continua sa fie mai numerosi decat opozantii – 49% fata de 43%. Cea mai drastica scadere a nivelului de favorabilitate s-a inregistrat in Japonia, de la +34% inainte de cutremur la minus 7% in prezent.