Enoriasii din Bartolomeu isi potrivesc ora dupa soare
Ca sa faca asta este suficient sa priveasca zidul bisericii evanghelice Sfantul Bartolomeu, unde este amplasat un ceas solar. Biserica este cea mai veche cladire din Brasov, iar ceasul solar este aproape la fel de vetust. Edificiul a fost construit imediat dupa plecarea cavalerilor teutoni de pe meleagurile noastre, acum 800 de ani.
Biserica a fost ridicata de calugarii cistercieni in stilul romanic si a fost denumita si Biserica celor trei orfane. Legenda spune ca, atunci cand au murit, trei orfane au lasat tot ce aveau bisericii, si au fost inmormantate sub altar. Cladirea fost construita la inceputul anilor 1200 si este o adevarata fortareata, inconjurata de un zid de aparare
Pe peretele sudic al bisericii este desenat cadranul unui ceas solar, care este aproape la fel de vechi ca si cladirea. Orele sunt indicate de umbra unui sistem de tije infipte in peretele cladirii. Principiul dupa care functioneaza ceasul este vechi de mii de ani. Miscarea soarelui pe bolta cereasca muta pozitia umbrei. Ceasul nu marcheaza 24 de ore, pentru ca indica timpul atata timp cat este soare.
De 500 de ani, in 24 august se sarbatoreste Hramul Sfantului Bartolomeu iar la biserica din Bartolomeu se intalnesc comunitatile sasesti din Tara Barsei.
Vifor Rotar