Izvorul Tamaduirii – sarbatoare ortodoxa inchinata Maicii Domnului

Izvorul Tamaduirii – sarbatoare ortodoxa inchinata Maicii Domnului

0 239

Astazi, in prima vineri dupa Paste, crestini ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii, un mare praznic care dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin.
Este o sarbatoare inchinata Maicii Domnului, menita sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor.

ISTORIE
Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului. Crestinii vin in aceasta zi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica.
Cand a ajuns imparat, Leon cel Mare a zidit o biserica inchinata Maicii Domnului, pe locul unde se afla acel izvor minunat. Traditia arata ca, dupa zidirea lacasului de cult, Fecioara Maria s-a aratat oamenilor, promitandu-le ca le va vindeca suferintele fizice. Mii de oameni au alergat la aceasta biserica ce ocrotea izvorul Maicii Domnului si s-au vindecat de bolile de care sufereau. Mai tarziu, imparatul Justinian (526-575), suferind de o boala grea, a venit la acest izvor al Maicii Domnului si s-a vindecat.
Drept multumire, el a zidit o biserica si mai mare, fiind distrusa insa de turcii cuceritori, in 1453. Ruinele acestei biserici se mai pot vedea si astazi.

RELIGIE
In Vinerea Patimilor, Maica Domnului a stat langa Crucea lui Hristos, din care a izvorat viata si mantuire. In Vinerea Izvorului Tamaduirii, Maica Domnului simbolizeaza harul vindecator al divinitatii. Ea este, acum, imaginea Bisericii, locul unde lucreaza acest har vindecator al lui Hristos. De aceea, Fecioara Maria este cinstita intr-un mod deosebit, ca aceea care face minuni prin mijlocirea si rugaciunile ei. In aceasta zi, la slujbele oficiate in biserici, se canta: „Lucruri minunate si uimitoare a savarsit Stapanul Cerurilor, dintru inceput prin tine, cea cu totul fara prihana“.

SUPERSTITII
In unele zone ale tarii, in aceasta zi, tinerii adolescenti fac legamantul juvenil. Acest legamant se face in casa sau in gradini, in jurul unui copac inflorit. Tinerii trec prin mai multe momente rituale prin care fac juramantul respectiv, prin care fac schimb de colaci, de lumanari, se imbratiseaza si danseaza. In sudul tarii, in unele sate, preotul este insotit la o apa de satenii imbracati in costume populare. Dupa slujba aghiasmei, satenii organizeaza hora satului, la care participa toti gospodarii satului. In Bucovinei, se arunca intr-o apa curgatoare cojile de oua rosii de la Pasti, iar cel mai batran satean oficiaza un ritual prin care comunica cu cei morti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.