Campanie pentru educarea fetelor

Campanie pentru educarea fetelor

0 225

Organizatia ”Salvati Copiii” Romania deruleaza, in perioada 2 mai – 15 iunie 2011, campania ”Este un drept. Fa-l sa fie drept! Educatie pentru fete si femei, acum!”, in cadrul Campaniei Globale pentru Educatie (Global Campaign for Education). Potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, activitatile de constientizare si informare vor avea loc in aproape 1.000 de unitati de invatamant din intreaga tara.

Traficul de persoane si educatia
Persoanele de sex feminin sunt mai vulnerabile in fata fenomenului de trafic de persoane decat cele de sex masculin, potrivit unor statistici ale Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane (ANITP). Nivelul scazut de educatie, foarte multe dintre tinerele traficate avand cel mult studii gimnaziale, se coreleaza cu o vulnerabilitate accentuata in fata exploatarii sexuale in scop comercial si a exploatarii prin munca.
Analiza specialistilor ANITP, facuta pe criteriul apartenentei de gen si al apartenentei la grupe de varsta, arata ca din totalul celor 379 de victime identificate, 33% au fost minori (27 de baieti si 99 de fete).
Numarul total al minorilor identificati (126) in perioada de raportare este de doua ori mai mic decat al adultilor (253 de victime), ceea ce semnaleaza in continuare amploarea traficului de copii romani. Pentru categoriile 14-17 ani si 18-25 ani, victimele de sex feminin sunt in numar mult mai mare decat victimele de sex masculin.
Cifra femeilor-victime cu educatie gimnaziala este cu 40% mai mare decat a populatiei de victime de gen masculin, potrivit datelor ANITP – evaluarea statistica a traficului de persoane in primul semestru al anului 2010.
Recensamantul populatiei din anul 2002 releva ca femeile reprezinta aproape 70% dintre persoanele cu varsta peste 12 ani care nu au absolvit nici macar scoala primara, analfabetismul afectand de peste doua ori mai multe femei decat barbati.
Astfel, populatia de sex masculin participa la educatie in proportii mai ridicate decat cea de sex feminin. Nu de putine ori auzim din partea parintilor replica „e baiat, sa stie si el sa scrie si sa citeasca, ca poate invata o meserie”.

Fara scoala discriminarea nu poate fi evitata
Discriminarea de gen pe care o fac unii parinti contravine, si ea, dreptului la educatie si la sanse egale de acces in invatamant, pe care statul le garanteaza. In acelasi registru, este de asteptat o rata a abandonului mai ridicata in cazul populatiei scolare feminine.
Potrivit studiilor, nivelul de educatie influenteaza direct si egalitatea de sanse a femeilor in ceea ce priveste accesul pe piata muncii. Astfel, in conditiile in care, in Romania, rata de ocupare a femeilor este mult mai mica decat a barbatilor si mult mai scazuta decat in celelalte tari europene, se constata ca doar femeile care au studii superioare au sanse egale cu barbatii de a intra pe piata muncii. Un alt aspect ingrijorator consta in faptul ca femeile reprezinta doua treimi din persoanele descurajate sa intre pe piata muncii.
La nivel international, Campania Globala pentru Educatie se deruleaza in peste 180 de tari si se bucura de sprijinul unor personalitati cum ar fi Nelson Mandela, Regina Rania a Iordaniei, Hillary Clinton, Kofi Annan, Paulo Coelho, Angelina Jolie.

In tara noastra, campania ”Este un drept. Fa-l sa fie drept! Educatie pentru fete si femei, acum!” se desfasoara in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii ”Romani Criss”, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala „Step by Step”, World Vision Romania, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti, Centrul Educatia +, Asociatia Ovidiu Rom si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.