Evolutia coruptiei institutionale,
Lotul Vama Siret – pus in libertate!
Instanta suprema a judecat marti recursurile in cazul acestora. In dosarul coruptiei de la Vama Siret, judetul Suceava, au fost trimisi in judecata 62 de ofiteri si agenti de politie de frontiera, precum si patru lucratori vamali.
Curtea de Apel Suceava a decis, in 29 aprilie, inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a parasi tara in cazul a 23 de inculpati si a mentinut masura arestarii preventive pentru alti 25, printre acestia fiind si Aurel Anea, fostul sef al PTF Siret.
Decizia au fost contestata atat de cei 25 de politisti de frontiera pentru care instanta suceveana a dispus mentinerea in arest, cat si de procurori, pentru 20 din cei 23 de inculpati in cazul carora a fost decisa interdictia de a parasi tara.
In 27 aprilie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a 62 de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret, judetul Suceava, precum si a patru lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.
Au fost trimisi in judecata 49 de inculpati in stare de arest preventiv:
Aurel Anea – comisar de politie, fost sef al PTF Siret, pentru luare de mita in forma continuata si constituire, aderare, sprijinire a unui grup infractional organizat; Elena Anca Agapi, Constantin Doru Andrisan, Daniel Barba, Vasile Adrian Balici, Andrei Ciobanu, Marcel Coroi, Mihaela Elena Cosic, Manuel Eugen Costache, Ramona Costiuc, Ilie Cozmei, Elena Cozminiuc, Cristian Filipoaia, Daniel Grigoras, Adrian Ionut Grosu, Traian Constantin Hai, Adrian Holca, Toader Iliesi, George Jacota, Virgil Jitariuc, Gheorghe Constantin Lavric, Radu Lucanu, Romis Vasile Luchean, Florin Constantin Lupu, Florin Constantin Matei, Adrian Petru Mudrac, Danut Dumitru Neagu, Gheorghe Neamtu, Rodica Nichiforiuc, Cristian Teodor Nicolovici, Gheorghe Alin, Pavlovici, Lucian Pintilii, Silviu Georgica Pomohaci, Luchian Alexandru Posmangiu, Fanel Radacina, Bogdan Constantin Rurac, Viorel Ruste, Vasile Ovidiu Sasu, Valentina Ioana Sauciuc, George Slevoaca, Florin Sticlet, Sorin Doru Strgar, Cristinel Tiprigan, Ilie Zahariuc, Catalin Dumitru Zebreniuc – agenti de politie de frontiera, pentru luare de mita in forma continuata si constituire, aderare, sprijinire a unui grup infractional organizat; Simion Coroliuc, Licu Cezar Schipor. Sorin Constantin Scladan, Lazar Ungureanu – lucratori vamali, sefi de tura, pentru dare de mita, in forma continuata.
Au mai fost trimisi in judecata 17 inculpati in stare de libertate: Virgil Florin Buliga, Daniela Capatina, Dorel Vasile Chirila, Ionel Marinel Giza, Vasile Hrituc, Adrian Iuga, Florin Dan Macovei, Alina Olivia Mandiuc, Mihaela Neamtu, Florin Pavaloaia, Iulian Radu, Vasile Secrier. Vasile Simota Percec, Sorin Sumanariu, Loghin Daniel Timoci, Mihai Doru Tiocila, George Bogdan Ungureanu – agenti de politie de frontiera, pentru luare de mita in forma continuata si constituire, aderare, sprijinire a unui grup infractional organizat
Potrivit DNA, in perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, 62 politisti de frontiera de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totala de 3.643.513 lei si alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, in scopul de a nu-si indeplini atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si a le permite introducerea in Romania a unor bunuri (in general tigari din Ucraina) peste limita legala admisa.
Politistii de frontiera au primit, au acceptat sau au pretins pentru simpla verificare a documentelor de calatorie sau de transport, pentru a tolera nereguli privind aceste documente, pentru a facilita verificarea rapida a documentelor si trecerea, intr-un timp scurt, prin PTF Siret, dar, in special, pentru a trece cu vederea introducerea in tara a unor bunuri accizabile, mai ales tigari, dar si motorina sau bauturi alcoolice, fara respectarea dispozitiilor legale privind regimul vamal.
Banii colectati de la cetatenii care tranzitau punctul de frontiera erau ascunsi in diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales in mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau impartiti conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire o parte din mita incasata in cursul turei (cuprinsa intre 8.000 de lei si 25.000 de lei), in functie de riscul asumat si de „incasarile” realizate.
Sume de bani din mita reveneau si sefilor de grupa, de tura, precum si sefului PTF Siret, Aurel Anea, cei care fie coordonau, fie ingaduiau activitatea infractionala amintita.
Conform intelegerii, infractiunile de coruptie au fost savarsite prin contributii diferite, in functie de repartizarea lunara pe grupe (corespunzatoare turelor de lucru), precum si in functie de repartizarea zilnica pe posturile punctului de control trafic.
Un aspect care intareste existenta unei intelegeri intre inculpati il reprezinta caracterul repetat, identic, reflex al gesturilor infractionale ale inculpatilor. Modul lor de operare devenise un sablon infractional, sustine DNA.
De asemenea, in perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, inculpatii Coroliuc Simion, Schipor Nicu Cezar, Scladan Sorin Constantin si Ungureanu Lazar, in calitate de lucratori vamali (sefi de tura) la Biroul Vamal Siret, au dat inculpatului Anea Aurel – sef al PTF Siret, diverse sume de bani totalizand 23.913 lei, pentru ca acesta sa nu-si indeplineasca atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si urmarirea respectarii legii de catre intregul personal din punctul de trecere a frontierei.
In vederea confiscarii sumelor de bani care au facut obiectul infractiunilor de coruptie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile identificate ca apartinand inculpatilor, precum si pe sumele de bani identificate la perchezitii, in valoare de 344.034 de lei, 129.600 de euro, 6.805 de dolari si 335 de lire sterline.
In 4 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pe o perioada de 24 de ore a unui numar de 59 de inculpati, iar in aceeasi zi Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerile DNA si a dispus arestarea preventiva a celor 59 de inculpati pe un termen de 29 de zile. Pentru o parte dintre acestia, instanta a dispus prelungirea arestarii preventive.
Asupra vinovatiei celor 66 se va pronunta Curtea de Apel Suceava.