Adrian Nastase are dreptate!
Documentul secret cu FMI – confirmat!
Documentul facut public de Adrian Nastase, ca facand parte dintr-o intelegere secreta a Guvernului Boc cu delegatia FMI nu numai ca nu este contrazis ci este confirmat. Nu punem la socoteala reactia colorata a Cotrocenilor, care face nota discordanta, specifica lui Basescu. In plus presa a avut parte de un link oferit de Blogul lui Adrian Nastase pentru a descarca si alte informatii.
Guvernul Boc vinde din casa
Documentul FMI postat pe blogul lui Adrian Nastase prezinta cateva informatii care nu au fost facute publice pana acum in ceea ce priveste sectorul energetic. In aceasta scrisoare se vorbeste de privatizarea integrala a societatilor de distributie a energiei electrice ramase in portofoliul statului: Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord, dar si a Electrica Serv, filiala de reparatii si mentenanta a Electrica. In document se mai arata ca de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica vor fi vandute pe bursa pachete de 10%. Aceste procente nu erau precizate in scrisoarea de intentie oficiala. De asemenea, vor fi privatizate complet unitatile viabile de la CNH si Termoelectrica.
Documentul facut public de Nastase mai arata pentru fiecare societate la care vor fi vandute cote de actiuni pe bursa, vor fi numiti consilieri juridici pentru privatizare pana la sfarsitul lunii iunie, urmand sa fie desemnate banci de investitii pana la sfarsitul lui septembrie, iar ofertele vor fi incheiate pana la sfarsitul anului 2011.
In conditiile in care planul de infiintare a „campionilor nationali” Electra si Hidroenergetica a esuat, va fi adoptata o noua strategie de reorganizare a sectorului energetic. Aceasta presupune vanzarea unor pachete minoritare sau strategice la complexurile energetice precum Craiova, Turceni si Rovinari, si privatizarea integrala de companiilor de distributie Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si Electrica Serv.
Pana acum, statul a privatizat mai multe distributii: Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia si Electrica Muntenia Sud. In vara lui 2007, procesul de privatizare a distributiilor a fost blocat, fiind invocata, la acea vreme, de catre Ministerul Economie, importanta strategica a acestor companii.
In plus, ANAF va utiliza proceduri neintrerupte de colectare a arieratelor de la Compania Nationala a Huilei, fapt ce in cele din urma va conduce la vanzarea activelor viabile (fapt prevazut si in scrisoarea de intentie oficiala). Ceea ce nu se stia si se arata in documentul „secret” este ca pana la sfarsitul lui septembrie trebuie aplicate procedurile de insolventa pentru activele neviabile. Activele care nu sunt viabile si nu pot fi vandute vor fi inchise conform procedurilor europene. La Termoelectrica, activele viabile vor fi privatizate, iar celelalte vor fi inchise pana la sfarsitul lunii septembrie. Activele viabile va fi pregatite pentru privatizare completa pana in martie 2012. Pentru problemele companiile din sectorul termo va fi pregatita o solutie pana la sfarsitul lunii iulie.
Jeffrey Franks: Documentul publicat de Adrian Nastase …o ciorna grosiera
Documentul publicat pe blog-ul fostului premier Adrian Nastase nu este varianta finala a scrisorii de intentie, avand in vedere ca aceasta nu a fost inca agreata de managementul FMI, si nu poate fi decat o „cirona grosiera”, a declarat marti Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI).
„Scrisoarea de intentie nu a fost inca agreata. Aceasta va fi trimisa board-ului FMI de la Washington si ar putea suferi modificari, iar in aceasta etapa vor mai fi si negocieri suplimentare. Orice se publica este o ciorna incompleta si nu este nimic oficial. Nu am vazut ce a postat domnul Nastase pe blog si nu vreau sa comentez, dar in mod sigur nu este un document final si nu poate fi decat o ciorna grosiera”, a declarat Jeffrey Franks. Adrian Nastase a aratat luni, intr-o postare pe blogul personal, ca FMI detine un document „extrem de dur” despre Romania privind perioada 2010-2013, pe care „il tine secret”. Potrivit fostului premier, documentul ar face referire „la
In ceea ce priveste planul de restructurare din sistemul medical, seful misiunii FMI a precizat ca acesta a fost convenit cu autoritatile de la Bucuresti inainte de a fi incheiat noul acord, iar in scrisoarea de intentie nu exista nimic nou. „Nu exista masuri mai dure decat cele care au fost deja anuntate”, a spus Franks.
Cotroceni, documentul FMI prezentat de Nastase – o perdea de fum
Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, spune ca Adrian Nastase incearca sa abata atentia opiniei publice de la problemele sale cu justitia prezentand documente secrete” ale FMI. Nastase „stie foarte bine ca toate scrisorile de intentie ale Guvernului Romaniei cu FMI si Comisia Europeana au fost facute publice”, spune Turcan.
„Este un tertip pueril, care arata preocuparea domnului Nastase de a crea perdele de fum intr-o perioada in care este chemat in fata justitiei. Ca un om care este foarte atent la comunicarea publica a domnului Nastase, va pot spune ca este un modus operandi tipic pentru acesta. Intentia e limpede, sa se transforme din Adrian Nastase de luni, inculpatul pentru coruptie, in Adrian Nastase aparatorul saracilor, de marti. E o schema pe care dl. Nastase a mai jucat-o. E o manipulare ieftina”, sustine Valeriu Turcan, intr-o precizare transmisa marti.
„Este regretabil si rusinos pentru un fost prim ministru care a semnat cu mana lui un acord cu FMI, sa recurga la asemenea manipulari. El stie foarte bine ca toate scrisorile de intentie ale Guvernului Romaniei cu FMI si Comisia Europeana au fost facute publice”, mai sustine reprezentantul Presedintiei.
Fostul premier Adrian Nastase a sustinut marti o conferinta de presa in care a prezentat presei documentul „secret” al FMI la care a facut referire in cursul zilei de luni ca fiind „extrem de dur” despre Romania.
Potrivit documentului postat pe blogul lui Adrian Nastase, e-mailul cu draftul scrisorii de intentie este trimis de pe adresa JFRANKS@imf.org si este adresat unei serii de oficiali europeni, romani si ai Fondului, printre care Mihai Tanasescu, Adriana Marinescu (BNR), Gheorghe Gherghina si Bogdan Dragoi (Ministerul de Finante).