Cavalerii teutoni la Codlea
Cele mai vechi urme omenesti de pe teritoriul Codlei de azi provin din Bronzul Tarziu si apartin culturii Schneckenberg, numita astfel dupa Dealul Melcilor din Brasov. In aceste descoperiri intra mormintele cu sarcofage de piatra, gasite in 1929 si 1940. Intre anii 1211-1225 in Tara Barsei se afla Ordinul Cavalerilor Teutoni.
Localnicii au dorit sa-si aduca aminte de inceputuri si sa marcheze simbolic primele momente din viata codlenilor printr-o petrecere campeneasca.
Aproape 100 de persoane, cu varste cuprinse intre 4 si 70 de ani, au luat parte, in week-end-ul care a trecut, la o drumetie tematica alaturi de vitejii Cavaleri Teutoni, la Cetatea Neagra din Codlea.
Pentru apararea tarii ridica 5 cetati, intre acestea si Cetatea Neagra pe un varf de deal, de 980m, aflat la poalele Magurii Codlei. Cetatea se afla la asa-zisul Drum al Sasilor, drum care lega Tara Barsei de Provincia Sibiului. Cetatea este mentionata prima data in documente in 1265 ca si castro Feketewholum. Dupa retragerea teutonilor cetatea intra sub ocrotirea regelui maghiar. Printul mostenitor maghiar, Stefan se refugiaza in 1267 in Cetatea Neagra, din fata tatalui sau, Bela IV., trebuind in cele din urma sa se predea dupa o rezistenta indelungata. In anul 1307, contele Salomon de Brassou, care se rasculase impotriva regelui Carol Robertocupa cetatea. Cetatea, pe care le-o incredintase rudelor sale, Johannes siJakobus, fii lui Nicolaus Magnus de Rosnou, este predata de catre acestia in 1331 din nou regelui. Probabil ca la invazia tatarilor din 1345 Cetatea Neagra a fost distrusa si nu a mai fost reconstruita. Drumul Sasilor a fost abandonat, pentru ca noi drumuri legau acum Tara Barsei de restul Transilvaniei. In harta sa a Transilvaniei, din 1532, Johannes Honterus plaseaza la acest drum vechi si o einsydl, un adapost, o cabana pentru colonisti, care exista inca aici la acea data.
In cadrul manifestarii din week-end s-a tras cu arcul, cavalerii si-au aratat vitejia in lupte, iar participantii au ascultat povesti despre Cavalerii Teutoni, potrivit procodlea.ro.
Iesirea tematica in aer liber a fost organizata de Asociatia Pro Codlea.