Ingrijirea picioarelor prin tratamente naturiste
Stiati ca, spre deosebire de barbati, femeile sunt de patru ori mai predispuse afectiunilor localizate la nivelul picioarelor. Principala cauza care conduce la aparitia afectiunilor este incaltamintea imperfect adaptata. Ingrijirea picioarelor este cel putin la fel de importanta ca si igiena dintilor. Acorda-le asadar la fel de multa atentie si la fel de mult timp, si cu putin ajutor din partea remediilor naturiste, poti tine la distanta problemele picioarelor!
PICIOARE UMFLATE
Picioarele umflate, calcaiele crapate, pielea deshidratata sunt doar cateva dintre problemele picioarelor care pot fi rezolvate prin tratamente naturale.
Umflarea picioarelor poate fi cauzata de o circulatie periferica proasta, consumul excesiv de cafea sau alcool, de stres, purtarea pantofilor stramti si a tocurilor inalte, mersul pe jos mult timp sau statul pe scaun un timp indelungat.
Pentru a preveni inflamarea picioarelor trebuie sa ai o alimentatie sanatoasa. Incearca sa reduci cantitatea de cafea, alcool si sare consumata si bea multa apa, consuma alimente care sa contina vitamina A si multe legume, fructe si peste.
Incearca sa eviti baile fierbinti si fa dusuri reci la gambe pentru a stimula circulatia.
Pentru tratarea si relaxarea picioarelor fa o baie calda cu infuzie de soc. Se pun 5-6 lingurite de flori de soc uscate intr-un litru de apa, se lasa un sfert de ora acoperit, apoi se toarna in vasul in care iti speli picioarele. Tine picioarele in apa cam 20 de minute. Dupa aceea maseaza fiecare deget, pana la glezna, cu ulei de menta sau lavanda. Acestea iti vor indeparta starea de disconfort.
De asemenea iti poti pune comprese cu frunze de varza, patlagina sau aloe pe care sa le tii 15 minute.
DEODORIZANT NATURIST PENTRU PICIOARE
Ceaiul negru este foarte bun pentru tratarea picioarelor urat mirositoare. Faceti bai cu infuzie de ceai negru cate o jumatate de ora pe zi timp de o saptamana. Bacteriile vor fi distruse, iar picioarele se vor pastra uscate pentru o perioada mai lunga.
Pentru a trata deshidratarea tine-ti picioarele timp de 5-10 minute intr-un vas cu apa calduta in care sa pui 5-6 linguri de sare marina. Apoi freaca calcaiele cu piatra ponce pentru a indeparta pielea uscata, dar ai grija sa nu insisti unde pielea e crapata.
Intr-o cada cu apa foarte fierbinte sau foarte rece adaugati 5-10 picaturi de ulei esential de lamaie, lavanda, camfor, menta, rozmarin, ienupar sau eucalipt si 1/2 ceasca (118ml) de sare de mare (este buna si sarea de masa). Apa trebuie sa acopere si gleznele.
Pentru a obtine un deodorizant pentru picioare inmiresmat, fierbeti intr-un vas mai mare 5,7 litri de apa. Luati-l apoi de pe foc si adaugati in apa 1/2 ceasca (118ml) de salvie, lavanda, menta sau rozmarin. Acoperiti si lasati la macerat 30 de minute. Se va obtine o infuzie de plante pe care va trebui sa o strecurati si sa o turnati in apa de baie, impreuna cu 1/2 ceasca (118ml) bicarbonat de sodiu si 5-10 picaturi ulei esential de rozmarin, lavanda, menta sau eucalipt.
IGIENA
Cheia evitarii mirosului neplacut al picioarelor este igiena exigenta. Spalati picioarele in apa calduta (nu fierbinte) in fiecare seara si dimineata, utilizand un sapun antibacterian. Clatiti picioarele cu apa rece si apoi stergeti-le viguros, insistand pe spatiile dintre degete. La final, aplicati pudra de talc cu lavanda sau lamaie.
Purtati sosete din bumbac, iar in anotimpul cald purtati sandale; evitati sa purtati pantofi vara. Schimbati sosetele in fiecare zi si nu purtati niciodata aceeasi pereche de pantofi doua zile la rand, intrucat uscarea completa a pantofilor ale loc in minim 24 ore.