Ceasornicaria – meserie de Boer

Ceasornicaria – meserie de Boer

0 254

Nu este medic, nu este nici antropolog, dar pacientii lui au secole de viata in spate. Nici el nu mai este chiar in floarea varstei. Doctorul de ceasuri medievale Zoltan Boer are 74 de ani si de-o viata restaureaza orologii anchilozate de trecerea timpului. Dupa ce a reparat ceasurile din turnurile Bisericii Negre, Bisericii Sf Treime ÅŸi Sf Nicolae sau Casei Sfatului, a redat ticaitul mecanismului din Biserica fortificata din Ghimbav. Mesterul sas are leac pentru toate angrenajele pe care este chemat sa le repuna in miscare si cunoaste ca nimeni altul limba clopotelor.
Septagenarul Zoltan Boer este singurul doctor de ceasuri de turn din Judetul BraÅŸov, ÅŸi putinii care au mai ramas in Romania. Tocmai opereaza mecanismul din Biserica fortificata din Ghimbav, cumparat simultan cu cele din turnul Bisericii Negre ÅŸi din Casa Sfatului, fiind fabricat in 1870 de renumitul inventator german Johann Mannhardt. Ceasul a ruginit in aÅŸteptarea timpului ÅŸi a doctorului care sa-l repare. Limbile au incremenit in urma cu 15 ani. Boer s-a chinuit o saptamana intreaga sa curete mecanismele blocate, prafuite ÅŸi imbacsite. In turn se afla patru clopote, dintre care 3 de fonta ÅŸi unul de bronz. Cel mai mic– cel de bronz – este ÅŸi cel mai vechi din judetul BraÅŸov si dateaza din 1591. In partea exterioara sta gravat anul turnarii, iar deasupra o inscriptie in limba germana ii blesteama cu furia lui Dumnezeu pe cei care indraznesc sa-l fure sau sa-l distruga. Clopotul ar fi putut fi o donatie facuta dupa incendiul care a devastat cetatea.
La sfarşitul secolului XX, administratia Bisericii Fortificate a hotarat sa-i ofere ceasului un ajutor de nadeşte: un motor electric care sa-i intoarca rotitele de fiecare cand greutatile işi termina cursa. In acest fel nu mai era nevoie de clopotarul care sa urce in clopotnita pe vechile scari de brad, imbinate cu cepuri de stejar. Modernizarea nu prea i-a priit vechiului ceas aşa ca Primaria Ghimbav a hotarat sa lase ceasul sa functioneze aşa cum a dorit Johann Mannhardt. Dupa ce va fi uns şi fixat, sferturile de ora şi orele vor rasuna in ecou de clopote ca acum 100 de ani. Ingrijitorul clopotnitei va fi insarcinat cu „tragerea” greutatilor, misiune pe care trebuie sa o indeplineasca cu sfintenie o data la doua zile.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.