Pericolul schimbarilor climatice in atentia celor mici
O temperatura medie anuala mai mare cu doar 3 grade fata de nivelul actual poate da planeta peste cap. Dar cati dintre noi stiu acest lucru? Vorbim adesea despre schimbarea climei, despre consecintele acestui fenomen, dar spusele noastre sunt mai degraba niste stereotipii decat rezultatul constientizarii situatiei critice in care se afla mediul inconjurator. Pentru ca pericolul incalzirii globale sa fie inteles inca de la varste fragede, elevii de la scolile din Sinca Noua si Sercaia au fost implicati intr-un amplu proiect ce vizeaza schimbarea atitudinii fata de mediul inconjurator.
Proiectul “Dezvoltarea capacitatii de interventie asupra efectelor produse de schimbarile climatice in doua zone-pilot, comunele Sinca Noua si Sercaia (judetul Brasov)†este finantat din Fondul Global de Mediu (GEF) prin Programul de Granturi Mici (SGP) administrat de Programul Natiunilor Unite Pentru Dezvoltare (UNDP)
In cadrul proiectului, derulat in parteneriat de Asociatia RENATUROPA, Facultatea de Alimentatie si Turism a Universitatii Transilvania din Brasov, Primariile Comunelor Sinca Noua si Sercaia, a avut loc vineri 20.05.2010, o activitate indedita: lansarea cartii “Schimbarile climatice – ghid pentru eleviâ€, o carte scrisa pe intelesul celor mici si foarte frumos ilustrata. Autorii, Doina Blanaru, Oliviu G. Pop, Marusca Teodor si Adina Feticu au prezentat lucrarea in fata elevilor de la Scolile din Sercaia si Sinca Noua, au facut o scurta expunere pe tema schimbarilor climatice si au oferit autografe pe cartile impartite tuturor celor prezenti in sala, elevi si cadre didactice.
Lansarea cartii a fost insotita de o expozitie de desene si colaje realizate de copiii celor doua scoli. Lucrarile elevilor au fost deosebite, dovedind multa imaginatie si intelegere pentru tema abordata. Juriul a avut o misiune grea, aceea de a alege din numeroasele lucrari 4 pentru care s-au acordat premii si mentiuni. Festivitatea de premiere a fost momentul cel mai gustat de cei mici care, cu emotie, au asteptat sa auda numele premiantilor. Castigatorii au primit premii si isi vor vedea desenele si colajele pe posterele ce urmeaza sa fie realizate in cadrul proiectului. Si cei care nu au fost premiati au primit cate un cadou de consolare din partea organizatorilor, mai ales ca desenele au fost toate foarte interesante.
In aplauzele elevilor, cadrele didactice coordonatoare au primit diplome, acesta fiind momentul de final al activitatii de vineri, urmand ca in viitorul apropiat participantii sa fie invitati si la alte actiuni: seminarii, aplicatii practice, excursii demonstrative.
Felicitari initiatorilor proiectului!