Brasovul si Rasnovul – exemple de Smart City

Brasovul si Rasnovul – exemple de Smart City

0 687

Posibilitatile de dezvoltare urbana si de finantare a oraselor care doresc sa devina inteligente au fost temele Conferintei Regionale a Comisiei pentru Fonduri Europene a Partidului National Liberal, desfasurata sambata la Brasov. Orasul nostru si Rasnovul au fost prezentate drept exemple de bune practici pentru conceptul de Smart City

Posibilitatile de dezvoltare urbana si de finantare a oraselor care doresc sa devina inteligente au fost temele Conferintei Regionale a Comisiei pentru Fonduri Europene a Partidului National Liberal, desfasurata sambata la Brasov. Orasul nostru si Rasnovul au fost prezentate drept exemple de bune practici pentru conceptul de Smart City.
Participantii la intalnirea regionala PNL „Orasele inteligente finantate prin fonduri europene in exercitiul financiar 2014 – 2020“ au remarcat ca proiectele strategice pe fonduri europene nerambursabile nu sunt inca finalizate, asa cum confirma deputatul PNL Razvan Horia Mironescu, vicepresedintele Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor
Unul din motive est fragmentarea autoritatilor de management, in conditiile in care cea pentru Programul Operational Regional tinea de Ministerului Dezvoltarii, in timp ce infrastructura mare si Programul Operational de Competitivitate era in subordinea Ministerului Fondurilor Europene. Dintre toate, Ministerul Agriculturii s-a organizat cel mai bine si a elaborat toate schemele pentru Programul National de Dezvoltare smart city2Rurala, care vor facilita o absorbtie rapida si eficienta a fondurilor. Brasovul este un exemplu de bune practici pentru conceptul de Smart City. Are iluminat inteligent, sistem integrat de supraveghere video, butoane de panica si dispecerat central de monitorizare. Este primul oras de aceste dimensiuni din Europa care beneficiaza de un astfel de sistem, montat printr-un proiect cu finantare nerambursabila.
In regiunea de dezvoltare Centru este nevoie de finalizarea unor proiecte de infrastructura rutiera, feroviara si energetica, dar si de eficientizarea energetica a cladirilor publice, private si a blocurilor de locuinte. Atragerea de bani de catre beneficiarii privati, pentru realizarea fermelor sau a IMM-urilor, ar fi o buna oportunitate de dezvoltare pentru regiunea 7 Centru.
Autostrazi, coridoare, cai ferate, amenajarea portuara a Dunarii si alte elemente strategice legate de energie, sunt cateva din proiectele pe care Romania le va implementa in noul exercitiu financiar 2014-2020, prin fonduri europene nerambursabile.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.