PENSIA UN BUN CASTIGAT PENTRU CARE S-A MUNCIT SI COTIZAT- CUM ARATA...

PENSIA UN BUN CASTIGAT PENTRU CARE S-A MUNCIT SI COTIZAT- CUM ARATA IN UE!

0 1880
Se poate spune ca pensia ar trebui sa fie o preocupare de-o viata atat pentru tineri cat si pentru cei care beneficiaza de ea –  pensionarii. Dar ce este pensia?
Dupa DEX: Sumă de bani plătită periodic pe baza unor norme legale (în cadrul asigurărilor sociale) foștilor angajați după depășirea unei anumie limite de vârstă ori în caz de boală sau invaliditate, precum și urmașilor angajaților sau pensionarilor decedați.
In ce priveste legislatia, actul normativ care sta la baza este Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aici se spune ca pensia este „Dreptul la asigurări sociale este garantat

de stat şi se exercită, în condiţiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări
sociale, denumit în continuare Sistemul public de pensii„.  In lege, extrem de stufoasa, se arata ca Sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează pe mai multe principii, definitii, toate ‘bine” gandite si redactate de maria sa parlamentarul cate isi face parte speciala si in acest domeniu. Pana la urma pensia se invarte in jurul unei gaselnite intitulate „punctului de pen­sie”. Calculul pensiei se face cu ajutorul „punctului de pensie” şi a „punctajului” fiecărui contribuabil. „Punctul de pen­sie” e o valoare ce variază în func­ţie de deciziile guvernului. Acesta se în­mulţeşte cu „punctajul” fiecărui pen­sionar şi rezultă valoarea pensiei.
Punctajul lunar rezultă din împărţirea venitului lunar la salariul mediu brut pe economie din anul res­pec­tiv. După determinarea acestuia se cal­culează un „punctaj anual”, prin adu­na­rea punctajelor lunare din anul res­pectiv şi împărţirea sumei la 12. Aşa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste „punctaje anuale” se adună. Suma se împarte la „stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultă astfel „punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul carierei. Atenţie: nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, rezultate din diverse convenţii cu angajatorii! La calculul pensiei de stat contează numai salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.
Deci valoarea pensiei rezultă prin în­mul­ţi­rea „punctajului” cu „punctul de pensie”. „Punctajul” rămâne mereu acelaşi, este constant.
Pare clar si mai mult decat atata este rezultatul unui nivel de pensie care trimite romanii, si la acest capitol, in subsolul Europei.
Iata cum arata nivelul pensiilor in Europa noastra, doar suntem membri ai UE:
– Luxemburg (3.000 Euro)
;
– Norvegia (1760);
– Grecia (1620);
– Danemarca (1411);
– Elveția (1393);
– Italia (1141);
– Franța (1108);
– Islanda (1046);
– Suedia (1060);
– Finlanda (1050);
– Austria (1026);
– Spania (877);
– Belgia (847);
– Germania (791);
– Malta (615);
– Slovenia (604);
– Marea Britanie (460);
– Polonia (437);
– Cehia (390);
– Portugalia (354);
– Ungaria (332);
– Croația (321);
– Estonia (288);
– Letonia (258);
– Lituania (220);
–  România (177 Euro);
– Bosnia (171);
– Bulgaria (145);
Albania (55 Euro).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.