Corpul european de paza a frontierelor este criticat de statele membre
Proiectul corpului european de paza a frontierelor, un mecanism care ar trebui sa intervina atunci cand un stat membru nu mai este capabil sa-si apere propriile granite, va fi prezentat, marti, de Comisia Europeana. Insa, proiectul se confrunta cu un val de critici din partea unor state membre UE.
Comisia Europeana doreste ca, in situatii de criza, decizia interventiei la granita statului membru, ale carui frontire sunt amenintate, sa se poata lua si fara consimtamantul guvernului national in cauza. Proiectul a fost elaborat in urma experientei grecesti, dupa ce guvernul de la Atena nu a reusit sa controleze fluxul de imigranti de la granitele sale si a refuzat asistena UE.
Aceasta solutie duce la suspendarea dreptului de vot pentru statul membru in cauza, astfel orice incalcare a suveranitatii poate fi impiedicata daca majoritatea statelor blocului comunitar se opun unei asemenea actiuni.
Proiectul a fost primit favorabil in state precum Italia, Franta si Germania, in vreme ce alte state, printre care se numara si Polonia, se opun vehement, sustinand ca initiativa merge prea departe. Astfel, corpul european de paza a frontierelor ar interfera cu competentele interne ale statelor.
„S-ar crea o institutie care va decide arbitrar cu privire la actiunile de urmat, fara participarea statului membru avut in vedere”, sustine ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski.