Cel mai mare tezaur de carte veche din Romania este in pericol

Cel mai mare tezaur de carte veche din Romania este in pericol

0 453

Un patrimoniu de carte veche de doua ori mai mare decat al Academiei Romane risca sa se degradeze la Brasov. 6.000 de carti vechi si 30.000 de documente sunt adapostite in fosta locuinta a carturarului Ioan Barac, dascal la scoala romaneasca din cartierul Schei. Desi preotul Vasile Oltean a incercat de-a lungul timpului sa le conserve cat mai bine, ploile care au patruns prin acoperis pun in pericol cel mai mare tezaur de cultura din tara

Un patrimoniu de carte veche de doua ori mai mare decat al Academiei Romane risca sa se degradeze la Brasov. 6.000 de carti vechi si 30.000 de documente sunt adapostite in fosta locuinta a carturarului Ioan Barac, dascal la scoala romaneasca din cartierul Schei. Desi preotul Vasile Oltean a incercat de-a lungul timpului sa le conserve cat mai bine, ploile care au patruns prin acoperis pun in pericol cel mai mare tezaur de cultura din tara. Desi Ministerul Culturii a dat 200.000 de lei pentru restaurarea cladirii, banii s-au dus toti pe acte si pe plata specialistilor, fiind vorba de o cladire de patrimoniu. Preotul face apel acum la brasoveni sa doneze cat pot pentru a reusi sa restaureze pe rand camerele.
Cele mai vechi documente pastrate in fosta casa a poetului iluminist al Ardealului Ioan Barac, care ii poarta si azi numele, dateaza din sec al 11-lea. Daca Academia Romana are in jur de 3.000 de carti vechi, preotul Vasile Oltean spune cu mandrie ca detine 6.000 de astfel de documente de valoare.
In ciuda eforturilor de a le pastra cu sfintenie, cele 15 camere ale cladirii au cedat vremii si capriciilor naturii. Potrivit prof. pr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Prima Scoala Romaneasca, casa nu a fost reparata niciodata, tiglele sunt sparte si tavanele au cedat. Din aceasta cauza angajatii nevoiti ca pe perioada ploilor sa mute documentele dintr-o parte in alta, sa nu fie afectate de ploaie.carte veche oltean1
Preotul Vasile Oltean a facut demersuri pentru a restaura si repara acest spatiu si a
primit suma de 200.000 de lei de la Ministerul Culturii si Cultelor, chiar la sfarsitul lunii decembrie 2015. Din pacate, banii au ajuns doar pentru intocmirea actelor si pentru plata celor zece specialisti angajati sa se ocupe de formele si actele oficiale. Pentru ca este vorba de o cladire de patrimoniu, a fost nevoie si de un expert in arhitectura si de unul in cladiri monumente istorice. Numai devizul ar fi costat 120.000 de lei, spune preotul Oltean. Acum este nevoit sa apeleze la ajutorul brasovenilor.
Desi suma de care ar mai fi nevoie este una uriasa – 718.000 de euro – directorul Muzeului Prima Scoala Romaneasca spune ca orice contributie este binevenita pentru a incepe pe rand reabilitarea camerelor. Cei care vor sa contribuie pot dona in contul RO 34 BRDE080SV05848350800, deschis pe numele Fundatiei „Prima Scoala Romaneasca” sau la sediul muzeului din Schei.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.