Indiferent de …parerea americanilor, Coreea de Nord a devenit putere nucleara, posesoare...

Indiferent de …parerea americanilor, Coreea de Nord a devenit putere nucleara, posesoare de rachete balistice!

0 470

Exact o lună după cel de al patrulea test nuclear, Coreea de Nord a sfidat din nou comunitatea internaţională trimiţând o rachetă în spaţiu. Era ora 9 duminică dimineaţa în Coreea de Nord când lansatorul s-a ridicat la centrul spaţial situat în vestul ţării, la 50 km de China. În minutul următor, a fost reperat de radarele sud-coreene. Racheta a urmat planul de zbor comunicat săptămâna trecută Organizaţiei maritime internaţionale. care a precizat că un obiect „a ajuns în spaţiu”… Consiliul de Securitate s-a reunit de urgenţă condamnând testul mascat al Phenianului, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a considerat tirul „absolut deplorabil” iar Japonia a denunţat testul drept un „act absolut intolerabil” şi o „netă violare” a rezoluţiilor votate de Consiliu de Securitate.

Racheta lansată duminică  poate parcurge o distanţă de 10.000 km şi reprezintă piesa de rezistenţă a programului său balistic. Potrivit specialistului nipon Hajime Izumi, „Coreea de Nord urmăreşte de multă vreme construirea unui program de rachetă intercontinentală şi inginerii săi nu au încetat să amelioreze rachetele.   Un succes pentru Kim Jong-un şi va permite Coreii de Nord să se alăture clubului naţiunilor capabile să lanseze sateliţi”.Responsabilii americani şi sud-coreeni ai Apărării au anunţat deschiderea imediată de negocieri privind desfăşurarea în Coreea de Sud a unui sistem american de apărare anti-rachetă. COREA DE NORD„ China a precizat că se opune ferm desfăşurării atât de aproape de frontiera sa a acestui sistem numit THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), unul din cele mai avansate din lume. Alături de Rusia, China susţine că ar fi o lovitură dată stabilităţii regiunii, susceptibilă să declanşeze o cursă a înarmărilor.

Specialiştii estimează că rachetele nord-coreene EXPERIMENTATE au aplicaţii civile DAR MAI ALES militare, în timp ce ONU a interzis Phenianului să dezvolte vreun program nuclear sau balistic.  Coreea de Nord a  fost avertiata că va plăti un preţ greu pentru lansarea rachetei balistice dar potrivit analiştilor, Phenianul a ales cu grijă momentul testului pentru minimalizarea repercusiunilor, o lună după ultimul său test nuclear.Coreea de Nord este de acum un stat nuclear de facto, o problemă mai mult militară decât politică. Phenianul dispune de toate elementele necesare unei forţe nucleare operaţionale.. Pentru o mică ţară izolată, amploarea investiţiei nord-coreene este colosală – lansarea unei a doua filiere paralelă de obţinere de material fusibil (cea a uraniului îmbogăţit şi filiera plutoniului), patru teste nucleare, punerea la punct a rachetei cu multi-etaje, construirea unui prototip de submarin lansator de rachete, fabricarea unei arme încercată la al patrulea test.

Este  o realitate ,Coreea de Nord a devenit un real pericol, pentru vecini dar şi pentru lumea întreagă, din cauza creşterii razei de acţiune a rachetelor sale – care vor pune progresiv ţările occidentale la cheremul unui şantaj – şi a exporturilor sale de tehnologii periculoase spre Pakistan, Iran, Siria (probabil că nu se ştie tot despre cooperările sale nucleare) şi punerea în pericol a regimului de non-proliferare.Sancţiunile sunt indispensabile dar nu sificiente. Cheia se află la Beijing.  China nu a dorit niciodată să folosească pârghiile de presiune – în special economice – asupra Phenianului.din cauza unor solidarităţi reziduale, atât ideologice cât şi militare, între cele două ţări. Însă, prin dialog şi negociere cu Beijingul pot occidentalii să frâneze indirect cursa nucleară a Phenianului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.