Comunele brasovene se autofinateaza doar in procent de 45%

Comunele brasovene se autofinateaza doar in procent de 45%

0 777

Cu incasari mai mici decat cele asteptate si cu banii care de multe ori vin cu pipeta sau deloc, autoritatilor locale le este foarte greu sa faca investitii, sa repare drumuri si sa achite si cheltuielile de functionare ale primariilor. Cele mai sarace localitati din judet raman, si in acest an, Apata, Ticus, Comana si Lisa

Cu incasari mai mici decat cele asteptate si cu banii care de multe ori vin cu pipeta sau deloc, autoritatilor locale le este foarte greu sa faca investitii, sa repare drumuri si sa achite si cheltuielile de functionare ale primariilor. Cele mai sarace localitati din judet raman, si in acest an, Apata, Ticus, Comana si Lisa.
La inceput de an se fac calcule in fiecare primarie pentru a stabili bugetele locale pentru anul in curs. In foarte multe cazuri, calculele nu includ investitii majore.APATA INTR
De exemplu, pentru 2016 comuna Moeciu a primit de la Consiliul Judetean 300.000 de lei. Insuficient pentru a putea derula proiecte de mare anvergura intr-o comuna cu sase sate, intinsa pe 10.000 de hectare si cu peste 100 de kilometri de drumuri. Pentru ca nici incasarile nu sunt mai rasarite, singura speranta raman rectificarile bugetare.
Majoritatea comunelor din judet reusesc sa isi acopere intr-un an fiscal doar 60% din cheltuielile nete. Pentru restul asteapta sumele de echilibrare din TVA sau din impozitul pe profit. Asa se intampla si in cazul unor municipii.
La Sacele autoritatile acopera din incasari doar o treime din cheltuieli.
Potrivit unui raport al Curtii de conturi comunele brasovene reusesc sa se autofinanteze doar in proportie de 45%. Datele corespund executiei bugetare din 2014. Cele mai sarace comune din Brasov sunt, in continuare, la fel ca si in anii trecuti, Apata, Ticus, Comana si Lisa.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.