Soidaritate cu Antenele in abuzul de putere si forță ale funcționarilor ANAF!
Senat: Comisia de cultură cere adoptarea de urgență a unor măsuri corecte în cazul Antena Group
Comisia pentru cultură și media a Senatului condamnă ferm acțiunile în forță ale funcționarilor ANAF față de Antena Group, considerându-le drept „o intimidare”, și cere Guvernului să adopte în regim de urgență măsuri administrative corecte care să asigure funcționarea celor cinci posturi de televiziune.
„Membrii Comisiei pentru cultură și media a Senatului exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu modul de rezolvare a situației critice în care televiziunile grupului Intact au fost puse de către o instituție a statului și cere Guvernului României adoptarea în regim de urgență a măsurilor administrative corecte, apte să asigure celor cinci posturi de televiziune din cadrul grupului Intact posibilitatea unei funcționări normale menite să răspundă pe deplin nivelului ridicat de interes pe care opinia publică din România îl manifestă pentru această instituție media”, se arată într-un comunicat transmis, joi, presei.
De asemenea, Comisia pentru cultură „condamnă ferm acțiunile în forță ale funcționarilor ANAF care, într-o formulă supradimensionată, au invadat sediile de televiziune și au solicitat persoanelor prezente, jurnaliști și invitați, să se legitimeze”.
„Este un act de intimidare exercitat de către o instituție a statului, incompatibil cu regulile de bază ale democrației. Acțiunea ANAF poate genera ca, prin mijloace administrative discriminatorii, să fie induse modificări ale ratingului de audiență, cu implicații în ceea ce privește poziția pe piața de publicitate, printr-un act grosolan de manipulare a opiniei publice, care nu are nimic de-a face cu aplicarea legii sau cu actul de guvernare”, se precizează în comunicat.
„Într-o societate democratică, instituțiile publice nu trebuie să acționeze într-o manieră care să nască îndoieli cu privire la respectarea normelor statului de drept, nici din neglijența acțiunii, nici cu intenție. O posibilă întrerupere a emisiei, cauzată de decizia de evacuare a clădirilor, ar constitui o limitare nepermisă a libertății de exprimare a instituțiilor de presă din România și a dreptului cetățenilor la liberă informare„, se menționează în comunicat.
Membrii Comisiei de cultură a Senatului susțin că „abuzul ANAF vizează un trust de presă care ocupă o poziție de lider pe piața audiovizuală din România și care, ca persoană juridică, nu are restanțe financiare către stat”.
Iohannis despre cazul Antenelor:
Abordarea heirupistă a ANAF – cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că abordarea ANAF în cazul televiziunilor Antena Group este „heirupsită”, „nepotrivită”.
„Eu cred că ați ajuns într-o situație neplăcută și inutilă. În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă”, a spus Iohannis, întrebat despre acțiunea ANAF în cazul Antenelor. El a precizat că a constatat din discuții pe care le-a avut că există deschidere la factorii de decizie în acest caz. „Cu siguranță, prin discuții așezate și calme, până la urmă se găsesc soluții convenabile”, a conchis șeful statului.
„O evacuare a celor cinci televiziuni, acest guvern nu mai poate rămâne în funcție’
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seară, la postul de televiziune Antena 3, că va analiza „foarte serios” eventualitatea depunerii unei moțiuni de cenzură dacă Guvernul României „închide cinci televiziuni într-un stat democratic”.
„Vreau să mai spun ceva, am discutat azi ceva în partid, am spus foarte simplu că prin această instituție din subordine (n.r.ANAF) dacă se întâmplă o evacuare, practic Guvernul României închide cinci televiziuni într-un stat democratic. Dacă se întâmplă acest lucru și Guvernul României tehnocrat, care a spus mereu că protejează libertatea presei sau susține, atunci cred că acest Guvern nu mai poate rămâne în funcție. Dacă se întâmplă lucrul acesta, noi analizăm foarte serios eventualitatea depunerii unei moțiuni de cenzură”, a afirmat Dragnea.
El a adăugat că dacă Guvernul României, „nu că bagă pumnul în gura presei, o desființează, acest Guvern nu mai poate rămâne pentru că devine extrem de periculos pentru democrație, pentru libertatea noastră și înseamnă că se dă liber la orice fel de abuz”.
În context, Dragnea s-a referit și la poziția președintelui Klaus Iohannis pe această problemă.
„Am văzut și poziția președintelui Iohannis. Recunosc, m-aș fi așteptat să fie mai fermă și puțin mai clar. Eu nu cred că aici se pune problema de ‘hai să fie o împăciuire’. Eu merg mai departe, eu cred că există totuși instituții ale statului abilitate în această țară, care ar trebui să verifice legalitatea acțiunii ANAF. Nu cred că strică acest demers. Dacă lucrurile au fost legale, e foarte bine, dar dacă nu au fost legale, nu trebuie verificat, pentru că, totuși, s-a învolburat o țară întreagă?„, a mai afirmat Dragnea.