Proiect prin care bunurile confiscate pot trece la autoritatile publice sau la...

Proiect prin care bunurile confiscate pot trece la autoritatile publice sau la regiile autonome

0 455

Senatorul PSD Liviu Pop a depus la Parlament un proiect de lege care prevede ca bunurile imobile intrate, prin confiscare, in proprietatea privata a statului vor putea fi transmise in domeniul public al statului si in administrarea autoritatilor locale si centrale, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice, potrivit Agerpres. Proiectul, anuntat in plin scandal al notificarii de evacuare a sediului Antenei 3, prevede insa ca aceste cladiri pot trece si in proprietatea unor regii autonome de interes national.
„Am initiat proiectul de lege dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in luna decembrie, ca sunt neconstitutionale prevederile Ordonantei Guvernului 7 din 2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate. Am initiat acest proiect de lege pentru a putea duce bunurile confiscate in zona autoritatilor publice centrale si locale, pornind de la motivatia simpla ca sunt situatii in care aceste bunuri confiscate pot sa fie sedii sau cladiri in centrul municipiilor sau oraselor. Ele nu pot fi transferate catre administratia locala pentru a fi utilizate. Sunt zone in care primariile platesc chirii la cladiri private, iar de cealalta parte ANAF-ul vinde cladiri executate’, a declarat joi Liviu Pop.
El a adaugat ca sunt bunuri confiscate, care intra in proprietatea privata a statului si nu pot fi transmise in domeniul public al statului, ci trebuie valorificate. ‘Atunci avem foarte multe situatii in care cladiri centrale necesare administratiei locale, care nu pot fi luate de la ANAF pentru ca trebuie scoase la licitatie, si atunci proiectul prevede sa se poata duce cladiri necesare administratiei locale din zona confiscarii catre administratiile locale sau centrale, in baza prevederilor vechi: ordonanta de urgenta si hotarare de Guvern’, a explicat Liviu Pop.
Senatorul PSD a mai aratat ca printre bunurile confiscate care nu pot sa ajunga in patrimoniul administratiei LIVIU POPlocale pot sa fie sediile centrale ale unor companii care intra in insolventa.
Intrebat daca aceste prevederi ar ajuta in cazul Antenelor, Pop a spus: ‘Nu stiu lucrul acesta. Am depus proiectul de lege, dupa ce l-am auzit pe premier ca Ordonanta 7 din 2015 a fost declarata neconstitutionala. (…). Nu stiu in ce masura ajuta, pentru ca este vorba de trecerea imobilelor din patrimoniul privat in patrimoniul de stat, nu este cazul Antenelor’.
Potrivit proiectului, ‘bunurile imobile intrate, prin confiscare, in proprietatea privata a statului vor putea fi transmise in domeniul public al statului si in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale, altor institutii publice de interes national, dupa caz, sau regiilor autonome de interes national, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii.
Bunurile se vor da in administrare acestor autoritati, la solicitarea lor, la valoarea stabilita potrivit art. 6 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului.
Proiectul mai prevede ca bunurile imobile confiscate se preiau pe baza de proces-verbal de predare-preluare incheiat intre organul de valorificare si entitatea beneficiara. In toate cazurile, termenul de predare-preluare este de maximum 90 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului. In situatia in care procesul-verbal de predare-preluare nu este incheiat in termenul stabilit in hotararea Guvernului, bunurile revin de drept in proprietatea privata a statului si pot fi valorificate conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 14/2007.
Bunurile imobile confiscate aflate in procedura de valorificare prin licitatie publica la data intrarii in vigoare a prezentei legi sunt supuse prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 14/2007, pana la finalizarea procedurii de licitatie publica, se arata in proiect. Daca procedura de valorificare prin licitatie publica nu s-a finalizat cu adjudecarea bunului imobil, acesta poate intra sub incidenta prevederilor prezentei legi
, mai stabileste proiectul.
Proiectul de lege urmeaza sa intre in Biroul permanent al Senatului care va decide traseul legislativ.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.