Nici capsunarii nu se mai inghesuie
Romanii sunt foarte muncitori, da nu se prezinta la interviurile de angajare. Este parerea unui fermier danez, care a oferit 30 de locuri de munca la cules de capsuni in Danemarca. Doar 20 de persoane s-au prezentat la selectia organizata la sediul Ajofm
Romanii sunt foarte muncitori, da nu se prezinta la interviurile de angajare. Este parerea unui fermier danez, care a oferit 30 de locuri de munca la cules de capsuni in Danemarca. Doar 20 de persoane s-au prezentat la selectia organizata la sediul Ajofm.
Fermierul danez crede ca Romania va ramane fara forta de munca in viitor, dupa ce tot mai multi tinerii pleaca in alte tari sa munceasca.
Desi initial s-au inscris 30 de candidati, la selectia de personal pentru angajatorul din Danemarca nu s-au prezentat mai mult de 20 de persoane, venite din Botosani, Vaslui, Calarasi, Prahova si Brasov. Asa se intampla de cele mai multe ori, spune fermierul danez, care se plange ca foarte greu mai gaseste forta de munca in Romania, de unde recruteaza personal inca din 2009.
Cele 30 de locuri de munca vacante sunt in sectorul agricol, la cules de capsuni. Munca se desfasoara la o ferma ecologica, in aer liber iar culesul capsunilor incepe devreme, la 4-5 dimineata. Fiecare angajat trebuie sa munceasca circa 30 de ore pe saptamana iar plata se efectueaza in functie de cantitatea recoltata (la kilogram) pentru care se ofera contravaloarea unui euro, la care se adauga 6,75% spor de munca grea si 12,5 % bani de vacanta, procente aplicate la suma totala.
Daca unii candidatii au mai fost la cules de capsuni, altii sunt la prima experienta. Primii aplicanti intrati la interviu cu angajatorul au si fost acceptati.
Sezonul de recoltare incepe in jurul datei de 1 iunie si va dura o luna si jumatate.
Vifor Rotar