Neamtul Christian – pionierul Brasovului in cultura de soia
Primul care a mizat pe soia in zona Brasovului este un fermier neamt. Tot mai multi fermieri renunta la culturile de cartofi sau sfecla de zahar pe care le inlocuiesc cu soia sau rapita, plante mai putin pretentioase si mult mai rentabile. Astfel, regiunea Brasovului, Covasnei si Harghitei cunoscuta ca principala zona in care se cultiva cartoful si sfecla de zahar va deveni cel mai probabil una din cele mai importante pentru culturile de soia si rapita
Primul care a mizat pe soia in zona Brasovului este un fermier neamt. Tot mai multi fermieri renunta la culturile de cartofi sau sfecla de zahar pe care le inlocuiesc cu soia sau rapita, plante mai putin pretentioase si mult mai rentabile. Astfel, regiunea Brasovului, Covasnei si Harghitei cunoscuta ca principala zona in care se cultiva cartoful si sfecla de zahar va deveni cel mai probabil una din cele mai importante pentru culturile de soia si rapita.
Neamtul Christian Rothe, un pionier in zona Brasovului, a cultivat anul acesta 220 de hectare cu soia. Recunoaste ca la inceput ceilalti fermieri l-au luat in ras, dar acum se bucura ca nu s-a inselat cu aceasta cultura.
Anul acesta si alti fermieri au inteles ca e nevoie de o schimbare in culturi. Dupa ce afacerile cu cartofi au mers tot mai prost si domnul Oprea, un agricultor mare din Covasna, a decis sa inlocuiasca culturile de cartofi. Importurile masive si cheltuielile mari pe hectar l-au determinat sa se reprofileze.
Aceeasi decizie a luat-o si Ioan Benea, cel mai instarit fermier din Harman care, timp de 12 ani, a fost presedinte al Federatiei Nationale a Cartofului.
Daca in urma cu cativa ani cultiva si 230 de hectare de cartofi acum mai are 54 si se gandeste chiar sa renunte complet la aceasta cultura. A pus in schimb soia.
Altii, in schimb au dat zaharul pe soia. Unul din cei mai mari cultivatori de sfecla de zahar din Brasov, Mihai Tatu, a decis ca pe un sfert din cele 400 de hectare cultivate anii trecuti cu sfecla de zahar sa puna soia dar mizeaza si pe rapita.
Fermierii spun ca soia se preteaza foarte bine in zona noastra pentru ca este o planta iubitoare de apa. In acelasi timp, aceasta fixeaza bine azotul in sol, care este benefic pentru urmatoarele culturi ce vor fi insamantate in viitor. In total in judetul Brasov peste 700 de hectare de teren sunt cultivate cu soia.
Vifor Rotar