Decanul de varsta al AFDPR a implinit un secol de viata

Decanul de varsta al AFDPR a implinit un secol de viata

1 1269

Viata trebuie traita cum ti se ofera, fara sa o dispretuiesti! Este povata ultimului supravietuitor al lagarului de munca de la Canalul Dunare-Marea Neagra, care implineste duminica 100 de ani de viata. Nicolae Tomaziu a trecut prin doua razboie mondiale, 7 ani de temnita comunista si munca grea la Canalul Mortii

Viata trebuie traita cum ti se ofera, fara sa o dispretuiesti! Este povata ultimului supravietuitor al lagarului de munca de la Canalul Dunare-Marea Neagra, care implineste duminica 100 de ani de viata. Nicolae Tomaziu a trecut prin doua razboie mondiale, 7 ani de temnita comunista si munca grea la canalul Dunare – Marea Neagra. La aniversarea venerabilei vârste i-au fost alaturi zeci de prieteni vechi.
De mai bine de un an, batrânul s-a retras la Manastirea Caraiman. Apropierea de Dumnezeu nu a venit acum, ci in urma suferintelor pe care le-a indurat de-a lungul celor doua razboaie modiale si a celor sapte ani petrecuti in temnitele comuniste. Este decanul de vârsta al Asociatiei Fostilor Detinuti Politic, cel mai vârstnic veteran de razboi si ultimul supravietuitor al lagarului de munca Canal Dunare – Marea Neagra.canal dunare-mare
„ Multumesc lui Dumnezeu ca sunt sanatos cu capul, cu mintea. Viata trebuie traita cum ti se ofera, fara sa o dispretuiesti. Pondere in toate, nu fac excese, si ma rog lui Dumnezeu sa ma mai tina asa cu mintea” le-a spus veteranul jurnalistilor care au asistat la eveniment. Nicolae Tomaziu s-a nascut in data de 28 februarie, in anul 1916, in comuna Paltinis din judetul Botosani. Tifosul care i-a ucis mama si l-a imbolnavit si pe el a fost prima experinta grea prin care a trecut. In 1937 a terminat armata; când a izbucnit cel de-al 2-lea razboi mondial a fost chemat la oaste, iar regimentul din care a facut parte a ajuns pâna la Odesa si in Muntii Tatra.
In 1947 a fost arestat pentru uneltire impotriva ordinii sociale si condamnat la 7 ani de temnita grea. A trecut prin cele mai cumplite puscarii de la acea vreme: Jilava, Vacaresti si Canalul Mortii.
La implinirea unui secol de viata, Filiala Brasov a Asociatiei Fostilor Detinuti Politic i-a organizat o petrecerea aniversara, iar Primaria i-a inmânat o diploma de omoare.
In cinstea celor 100 de ani de viata, prietenii i-au compus si o poezie care sa ramâna amintire.
Cei care vor sa il cunoasca pe Nicolae Tomaziu pot merge la Manastirea Caraiman, acolo unde centenarul isi duce traiul de ceva vreme. Cei mai curiosi petrec aici ore intregi pentru a-i asculta povetele si povestea unui secol zbuciumat, trait cu demnitate.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.