Stainii fac previziuni politice pentru Romania!
„Marile partide se vor infrunta cu dificultati cand se vor prezenta la alegeri, in lipsa unor personalitati sau viziuni cu care ar putea atrage electoratul. Sistemul politic romanesc pare a fi in mare dificultate, dar nu este clar cum poate fi rezolvata aceasta problema. In absenta unui miscari politice noi si credibile, un sistem de guvernare prezidential ar putea deveni regula”, se arata intr-un raport cu previziuni de tara realizat in luna martie de The Economist Intelligence Unite (EIU). Potrivit autorilor raportului, se asteapta ca participarea la viitoarele alegeri sa fie slaba din cauza neincrederii publicului in sistemul politic. Raportul noteaza si faptul ca nu se asteapa mari schimbari din partea Guvernului Ciolos pana la alegeri.
„Se presupune ca guvernul este neutru din punct de vedere politic si s-a angajat sa lucreze strans cu partidele politici pentru a implementa masurile adoptate deja de paralament. Totusi, guvernul este in practica puternic influentat de presedinte. The Economist Intelligence Unite nu se asteapta la initiative politice majore sub guvernul Ciolos”, se arata in raport.
„Alegerea candidatului de centru-dreapta, Klaus Iohannis, care a jucat pe cartea anti-coruptie la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, reflecta o nemultumire masiva fata de elita conducatoare. Credem ca fostul partid al domnului Iohannis, Partidul National Liberal (PNL), va conduce viitorul guvern mizand pe cartea anti-coruptie” mai noteaza raportul.
Guvernare prezidential?
Raportul de de tara realizat de Economist Intelligence Unit, divizia de analiza si previziuni a publicatiei The Economist, trece in revista caderea lui Ponta in urma protestelor din noiembrie 2015 si mentioneaza ca presedintele Iohannis „a impus efectiv un sistem de guvernare prezidential dupa pierderea increderii publicului in partidele care au condus tara”.
„Viziunea sa este ca un guvern tehnocrat poate determina o reducere a coruptiei si o imbunatatire a competentei administrative la nivel ministerial si poate conduce la eficienta in sectoare in care intertia si piedicile birocratice au impiedicat progresul„, se arata in raportul realizat de EIU.
„The Economist Intelligence Unit este sceptic ca guvernul lipsit de experienta al domnului Ciolos, dependent de sprijinul parlamentarilor PSD, va fi capabil sa schimbe prea multe in cursul acestui an. Guvernul este in esenta „a holding operation” pana la alegeri”, mai scrie in raport.
EIU aminteste faptul ca, dupa cei 26 de ani de tranzitie post-comunista, dezamagirea populatiei fata de clasa politica este profunda si ca Romania se va confrunta in acest an cu doua siruri de alegeri, locale in iunie si generale in noiembrie. „Singura certitudine este ca prezenta la vot va fi scazuta. Domnul Iohannis va incerca sa castige suport popular pentru partidele de opozitie promovand mesajul anti-coruptie, si acest lucru va asigura probabil ca PSD nu se intoarce la putere”, pervad autorii raportului.
Analiza EIU noteaza faptul ca incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, soldat cu 63 de morti, pare sa fi fost „un moment de rascruce in istoria post-comunista a Romaniei.”
„Tragedia a declansat furia publicului impotriva coruptiei raspandite si impotriva unei elite politice lipsita de responsabilitate, conducand la demonstratii masive in Bucuresti si alte orase”, scrie in raport. EIU mentioneaza ca numirea unui guvern tehnocrat a aratat dimensiunea indepartarii publicului de sistemul politic.
„Confirma dificultatile pe care le vor infrunta marile partide cand se vor prezenta la alegeri, in lipsa unor personalitati sau viziuni cu care ar putea atrage electoratul. Sistemul politic romanesc pare a fi in mare dificultate, dar nu este clar cum poate fi rezolvata aceasta problema. In absenta unui miscari politice noi si credibile, un sistem de guvernare prezidential ar putea deveni regula”, se arata in raportul realizat de The Economist Intelligence Unit.