Accesul in primul sat turistic din Romania este paralizat
Din cauza gropilor de pe Drumul Judetean 730, turistii au renuntat sa mai vina la Sirnea iar localnicii s-au saturat sa-si mai rupa masinile. Autoritatile locale si localnicii au sesizat in repetate randuri Consiliul Judetean, administratorul drumului, dar reabilitarea clro 5 kilometri ar putea dura trei ani
Din cauza gropilor de pe Drumul Judetean 730, turistii au renuntat sa mai vina la Sirnea iar localnicii s-au saturat sa-si mai rupa masinile. Autoritatile locale si localnicii au sesizat in repetate randuri Consiliul Judetean, administratorul drumului, dar reabilitarea clro 5 kilometri ar putea dura trei ani.
Aproape 100 de localnici din Sirnea au semnat recent un memoriu pentru asfaltarea DJ 730, drumul de acces in Sirnea, din comuna Fundata, primul sat turistic din Romania.
Daca in urma cu ani buni, turistii veneau in numar foarte mare, acum proprietarii de pensiuni se plang ca bate vantul prin unitatile de cazare. Desi pentru acest drum s-au obtinut fonduri europene iar operatia de asfaltare a fost licitata, lucrarile nu au inceput nici acum.
Drumul este o parte a variantei turistice a Drumului National 73, care trece prin satele argesene Ciocanu, Dambovicioara si Podul Dambovitei. Daca in urma cu trei ani, drumul din localitatea Ciocanu, de la granita cu judetul Brasov, a fost reabilitat, cel din Sirnea nu a vazut niciodata asfalt. Primaria Fundata nu poate aloca bani din bugetul local pentru reabilitarea drumului, unde s-a intervenit doar pentru umplerea gropilor cu pietre.
Turistii fac cale intoarsa de unde incepe drumul neasfaltat si plin de gropi.
Potrivit conducerii Consiliului Judetean, drumul va fi introdus in planul multianual de investitii, deoarece nu poate fi asfaltat intr-un singur an. In consecinta, portiunea de drum ar putea fi reabilitata in circa trei ani. Turistii spun ca si drumul care leaga Branul de Rasnov, un segment strabatut des de turisti, nu este intr-o stare mai buna.
Vifor Rotar