Doua hoteluri din Brasov sunt pioniere in proiectul Zero Energie
Cele doua unitati hoteliere alaturi de o alta din Targu Secuiesc implementeaza de trei ani un proiect european derulat de Agentia pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov pentru reducerea consumurilor de energie. Hotelierii au renuntat la becurile clasice si au montat senzori si termostate inteligente care deja le-au scazut facturile
Cele doua unitati hoteliere alaturi de o alta din Targu Secuiesc implementeaza de trei ani un proiect european derulat de Agentia pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov pentru reducerea consumurilor de energie. Hotelierii au renuntat la becurile clasice si au montat senzori si termostate inteligente care deja le-au scazut facturile. Mai au nevoie insa de sume considerabile pentru o buna anvelopare a cladirilor si pentru alte sisteme de management, bani care ar putea veni din fonduri europene.
La nivel european, 16 hoteluri, provenind din sapte tari europene au fost selectate pentru a deveni Proiecte Pilot in cadrul proiectului european Nearly Zero Energy Hotel inca din anul 2014. In Romania au fost selectate 3 hoteluri, dintre care doua din Brasov; pe langa auditurile energetice, studiile de fezabilitate, planurile de masuri de eficienta energetica acestea implementeaza ori au facut-o deja si alte masuri pentru atingerea obiectivului de aproape zero energie pentru hoteluri.
Proprietarul unuia din hoteluri a inteles ca viitorul impune o atitudine Verde. De aceea au aplicat la acest proiect iar rezultatele se vad deja. Facturile au scazut considerabil dupa ce a renuntat la becurile clasice in favoarea surselor de iluminat cu led. Au fost montate sisteme de declupare de la energia electrica atunci cand camerele sunt neocupate. Cand geamurile sunt deschise, cu ajutorul unor senzori, se opreste agentul termic in camera respectiva. In spatiile comune au fost montati senzori de lumina. Cele mai mari pierderi sunt insa in anvelopa cladirii, care va trebui inlocuita.
Rezultatele au inceput sa apara asa ca, desi proiectul se incheie, proprietarii celor doua hoteluri spun ca vor continua investitiile pentru imbunatatirea performantei energetice.
Potrivit Irinei Vasiu Eris, reprezentantul hotelului, unitatea de cazare are foarte multi turisti din strainatate care apreciaza aceasta idee avand in vedere ca acolo este ceva normal ca un hotel sa fie ECO si sa protejeze mediul.
Desi este un proces de lunga durata, hotelurile pilot care au facut parte din proiect sunt in curs de atingere a standardului de aproape Zero Energie. Incepand cu anul 2021 cladirile noi vor fi cladiri al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero.
Vifor Rotar