Doi liberali vopsiti, Cancescu si Iorgulescu, au retocedat strâmb Castelul Bran !!

Doi liberali vopsiti, Cancescu si Iorgulescu, au retocedat strâmb Castelul Bran !!

1 895

Aflu azi dimineață (cu întârziere!) că se închide definitiv muzeul de la Castelul Bran,scrie de la Chishinew istoricul si publicistul elita George Damian. Și asta i-a amintit de o povestioară scrisa de un harnic si corect „cronicar” monden al vietii politico-mondene a Romaniei interbelice – fost premie Constantin Argetoianu.Acesta  dezvaluie în esență ,cu destule argumente – si clar dezinteresat! – că retrocedarea Castelului Bran , in 2006 , către prințul Anton de Habsburg ar fi fost eronată, deoarece prințul acesta nu ar fi fost moștenitorul de drept. Să vă explicam :

Există informația că imediat după ce a intrat în posesiunea castelului Bran în 1938, lasat ei de la regina Maria, prințesa Ileana (mama lui Anton de Habsburg) l-ar fi vândut regelui Carol al II-lea. Astfel  că la revendicare , adevăratul moștenitor al castelului Bran ar fi în realitate regele Mihai.  Dar vă las să citiți povestea așa cum este spusă de Constantin Argetoianu în ”Însemnări zilnice”, volumul V, Editura Machiavelli, București, 2002.
27 iulie. De luni dimineața, membrii Familiei Regale se ceartă ca țiganii pe moștenire. Regina a lăsat un testament, o scrisoare adresată Regelui și alta, pe englezește, copiilor.
Testamentul, ca toate testamentele oamenilor geniali care nu consultă avocați, e idiot. Nu se ocupă decât de bunurile imobiliare și lasă – după câte am aflat – Branul, Prințesei Ileana, Balcicul, Regelui Carol și Copăcenii, Elisabetei. Punct. Despre bunurile ei mobile, bani, titluri, bijuterii – nimic. Și pe astea toate se ceartă moștenitorii, reproșând Ileanei tot cât i-a dat mumă-sa de la mână la mână – și i-a dat mult. Dar nici asupra imobilelor nu sunt de acord. Regele nu vrea să lase Branul Ileanei. Și legatul acesta, trebuie recunoscut, nu prea are sens. Branul a fost dăruit Reginei României de orașul Brașov. Regina trebuia să-l lase unui Prinț român sau unei Prințese românce, iar nu Ileanei care s-a înstrăinat. E admisibil ca Branul, în inima țării, să ajungă după moartea Ileanei pe mâinile unor Arhiduci de Habsburg?
(…) 17 octombrie. Ieri, de ziua Regelui, Te Deum cam rece la Mitropolie. Lume puțină. Ne-a scos și pe noi, Consilierii Regali, până acum întrebuințați numai la parastase…
Lipseau cele două vedete ale Guvernului, Armand Călinescu și Mitiță Constantinescu, fie că odalisce obosite se odihneau undeva la verdeață, fie că fuseseră chemați pe scara mică la Sinaia (la dejunul ”de familie” n-a asistat decât Patriarhul) pentru încheierea actelor și transferurilor privitoare la Castelul Bran. Căci Castelul Bran lăsat de Regina Măria,Ileanei a fost vândut de aceasta Regelui…

Castelul Bran

Am aflat toți cu mirare că Arhiducele Anton și Principesa Ileana au sosit sâmbătă cu aeroplanul să-și… sărbătorească frățiorul și cumnățelul în ziua de 16 octombrie. Cu mirare, căci sentimentele Regelui pentru surioara sa sunt cunoscute…
Totul se explică: a fost chemată să semneze vânzarea Branului.

Părerile personale ale lui Argetoianu sunt acide, dar informațiile lui sunt întotdeauna de primă mână. Un exemplu: ziarista nazistă Edith von Coler a fost mituită de Nicolae Malaxa cu un milion de lei, după cum spunea Argetoianu încă din 1939 – când a fost deschisă prin anul 2000 arhiva ziaristei naziste, suma a fost confirmată.
Cred că informația despre vânzarea castelului Bran în 1938 ar putea fi confirmată de niște săpături atente prin arhive. Pentru că mai sunt multe secrete ascunse prin arhive, de exemplu știm sigur că au fost filmate execuțiile liderilor naziști iar filmele au fost păstrate (aici).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.