Clima si factorii biotici din China agreseaza padurile europene

Clima si factorii biotici din China agreseaza padurile europene

0 1396

Schimbarile climatice si insectele si ciupercile importate din China prin comercializarea plantelor vii decimeaza padurile europene. Uscarea frasinului se manifesta si in judetul Brasov, in padurile de la Maierus pana la Fagaras si in special pe Valea Oltului. Prognoza europeana arata ca padurile de frasin comun si cu frunza ingusta se vor reduce dramatic in urmatorii ani.

Schimbarile climatice si insectele si ciupercile importate din China prin comercializarea plantelor vii decimeaza padurile europene. Uscarea frasinului se manifesta si in judetul Brasov, in padurile de la Maierus pana la Fagaras si in special pe Valea Oltului. Prognoza europeana arata ca padurile de frasin comun si cu frunza ingusta se vor reduce dramatic in urmatorii ani. Schimbarile climatice vor obliga speciile sa se retraga spre munte, in zone mai racoroase. In sudul tarii, padurea risca sa nu mai creasca natural si sa se transforme in stepa.
Acum doi ani, din cauza temperaturilor foarte mari, pe Muntele Tampa pinul s-a uscat iar specialistii spun ca fenomenul se va repeta. In doi din ultimii cinci ani s-au inregistrat temperaturi maxime la nivel istoric, ceea ce duce la uscarea arborilor. Si bradul de pe drumul spre Poiana a fost afectat in urma cu cativa ani de un gandac de scoarta. Fenomenul de „freezing rain” este la fel de daunator: in Muntii Persani au fost doborati la pamant 100 de mii de metri cubi de fag, cantitatea legala de taiere din anul 2015, in conditiile in care fagul este cea mai rezistenta specie de arbore din Romania. Habitatele forestiere din Europa sunt deja agresate si vor fi si mai periclitate in viitor de aceste fenomene.
Potrivit lui Dan Chira, cercetator ICAS Brasov, o schimbare cu 3-4 grade cat se prognozeaza pentru Romania este deja foarte mult si va duce la o serie de uscari in masa a padurilor. In consecinta, fiecare habitat se va muta spre altitudini mai mari.defrisari
Impact major asupra ecosistemelor au si factorii biotici, care vin din import. Odata cu comertul fara precedent de plante vii, sunt introduse in tara si insecte, ciuperci si alti agenti biotici daunatori. Tot Chira spune ca in Europa se produce uscarea frasinilor din cauza unei ciuperci din Extremul Orient, dupa uscarea ulmilor, asistam la cea a frasinilor, e o insecta a molidului care a facut ravagii in ultima vreme si avem din nou o insecta a rasinoaselor.
In Europa se poarta dezbateri intense privitor la una din metodele clasice, cea a hibridarii speciilor orientale rezistente si a speciilor europene, insa acest lucru nu este inca acceptat ecologic. Reprezentantii Regiei Publice Locale a Padurilor Kronstadt se ocupa anual de ocrotirea padurii, prin masuri de stopare a extinderii atacului daunatorilor. Foarte importanta este depistarea rapida a gandacilor, pentru a-i impiedica sa afecteze si alti copaci.
Specialistii se asteapta ca gradul de infestare in randul arborilor din padurile judetului sa fie mai mic decat anul trecut.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.