Eveniment numismatic dedicat regalitatii
„Regalitatea in Romania”. Este numele Congresului International de Numismatica ajuns la a treia editie. 50 de specialisti din Italia, Bulgaria, Germania, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Belarus, Slovacia, Polonia si Romania isi vor prezenta timp de trei zile la Reduta lucrari stiintifice in domeniul numismaticii
„Regalitatea in Romania”. Este numele Congresului International de Numismatica ajuns la a treia editie. 50 de specialisti din Italia, Bulgaria, Germania, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Belarus, Slovacia, Polonia si Romania isi vor prezenta timp de trei zile la Reduta lucrari stiintifice in domeniul numismaticii.
Participantii la congres vor acoperi o mare arie a istoriei: epoca antica, medievala, cea moderna si cea contemporana.
In foaierul de la Reduta, timp de trei zile cat tine si congresul, brasovenii pot vizita gratuit expozitia cu numele „Regalitatea in Romania”, unde vor putea vedea insigne, medalii, monede si bancnote, inscrisuri si carti care dateaza de acum 150 de ani. Piesele fac parte din colectia brasoveanului Gheorghe Fedorca, membru al Sectiei Numismatice de sub Tampa.
„Un secol de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial”, „Circulatia monedelor grecesti la Marea Adriatica”, „O noua moneda iulio-claudiana de la Tomis” sau „Actualitatea lui Coresi” sunt doar cateva din subiectele lucrarilor stiintifice prezentate anul acesta la Brasov.
Prof. Giovanni Gorini, Padova, membru de onoare al Societatii Numismatice Internationale, a carui lucrare este dedicata felului in care a reusit sa fie introdusa moneda greceasca pe Marea Adriatica in comparatie cu Marea Neagra, spune ca congresele de la Brasov au avut intotdeauna teme foarte interesante.
Presedintele Societatii Numismatice din Polonia a ales sa abordeze tematica monedelor antice din electrum, un material special din care se fabrica monedele.
Anul 2016 este unul foarte bogat in evenimente pentru Romania. Tara noastra sarbatoreste in acest an 150 de ani de la fondarea Regalitatii dar si 135 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei, 150 de ani de la infiintarea Academiei Romane de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza si un secol de cand Romania a intrat in Primul Razboi Mondial, alaturi de puterile Antantei.
Congresul International de Numismatica are un rol deosebit pentru ca prezinta descoperiri numismatice din Romania si din strainatate si promoveaza stiinta numismaticii in randul publicului larg.
Vifor Rotar