Un Tratat de Prietenie Vesnica intre Romania si Turcia din 1924 este...

Un Tratat de Prietenie Vesnica intre Romania si Turcia din 1924 este in vigoare si azi!

1 2749

Istoria modernă a Turciei se zice că ar fi început pe 10 mai 1919, când Kemal a ajuns în Anatolia. Abandonând misiunea de a „restaura ordinea”acolo, el a fondat o mișcare naționalistă turcă, cu baza la Ankara. În aprilie 1920, un parlament provizoriu din Ankara i-a oferit titlul de președinte al Adunării Naționale. Kemal a declanșat un război patriotic pentru a alunga forțele militare engleze, franceze, italiene, armene și grecești din Turcia. Englezii, francezii și italienii au recunoscut regimul său și s-au retras.
Trupele elene, călăuzite de „Ideea cea mare” a recuperării teritoriilor locuite de greci, a Ioniei antice și a Constantinopolului, alta dandana, au avansat însă prea adânc în inima Anatoliei înspre Ankara, dar au fost înfrânte de Ismet Inönü și Kemal la Sakarya (august 1921) și Dumlupinar (august 1922).
În 1923 Tratatul de la Lausanne a fost ratificat de guvernul lui Kemal.
Tratatul a pus capăt războiului revoluționar turc dintre aliații din primul război mondial și forțele naționaliste aflate sub controlul Turciei cu sediul în Ancara, aflate sub comanda lui Mustafa Kemal.
Tratatul a asigurat recunoașterea internațională a suveranitatii  noului stat, Republica Turcia, proclamată la rândul ei drept stat succesor al Imperiului Otoman.

Cu acest nou stat, Republica Turcia, in 1934 a incheiat România un Tratat de Prietenie Veșnică, valabil si azi, ce punea cruce disensiunilor si servitutiilor istorice, acest tratat fiind și în prezent în vigoare, respectat reciproc de peste 80 de ani!

Republica Turcia a fost fondată pe 29 octombrie 1923 și Kemal a fost ales primul președinte al țării. Proprietatea privată a fost protejată și încurajată, iar inamicii politici nu au suferit de obicei de pedepse mai grele decât exilul în provincie… exemplu  uneori uAtaturkitat in deceniile urmatoare!! Baza programului său era planul de secularizare și modernizare a Turciei, ca si Erdogan, zilele trecute…
Atunci Califatul a fost abolit în martie 1924, școlile religioase au fost desființate în același timp și legea musulmană (Sharía) a fost desființată, fiind înlocuită de codul civil elvețian, A fost introdus codul penal italian și codul comercial german… model ce ar fi fost „potrivit” si la noi, in 1990!
Egalitatea femeilor a fost încurajată…după căsătoria lui Mustafa Kemal cu o femeie educată în Vest, Latife Hanim, în 1923 și a început legalizarea
acesteia prin adoptarea unor legi europene.
În decembrie 1934, femeilor li s-a dat voie să voteze pentru membri din parlament și să dețină locuri în legislativ, de neconceput in taril islamice. Kemal a interzis si fesul (pălăria otomană) ca un simbol al feudalismului. Dar cea mai revoluționară reformă a fost înlocuirea alfabetului arab, cu care limba turcă fusese scrisă de secole, cu alfabetul latin, în 1928.
În 1934 o alta lege decisiva modernizarii i-a forțat pe turci să-și adapteze numele de familie în stil vestic. In semn de mare cinstire, Adunarea Nationala i-a dat lui Kemal titlul de „Atatürk”, însemnând „tatăl turcilor”. Pe undeva firesc si explicabil principiile politice ale lui Atatürk, așa-numitul „Kemalism”, au fost proclamate în 1931 ca ideologia oficială a regimului…cam uitata in zilele noastre!
Pe 10 noiembrie 1938, Mustafa Kemal Atatürk a murit în Palatul Dolmabahçe din Istanbul de ciroză. In aceste zile, moare si kemalismul?

COMENTARII

  1. ATunci de ce bat campii tot felul de tampiti,speriati de „pericolul turcesc”?
    Acolo periodic au loc „reglari de conturi”in lupta pentru putere!
    Important e sa nu fi milog, sa stai „ciuci” in fata lor…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.