La Reduta – Festival Romana in weekend
Primul festival de dans istoric din Romania, care a avut loc la Brasov in anul 2013, revine dupa un an de pauza. Cea de-a doua editie a Festivalului Romana vine in acest an cu o componenta inedita: dansul contemporan. In 10 si 11 iulie, brasovenii pot lua contact cu dansuri si costume vechi de peste 160 de ani, prezentate atat de profesionisti cat si de amatori
Primul festival de dans istoric din Romania, care a avut loc la Brasov in anul 2013, revine dupa un an de pauza. Cea de-a doua editie a Festivalului Romana vine in acest an cu o componenta inedita: dansul contemporan. In 10 si 11 iulie, brasovenii pot lua contact cu dansuri si costume vechi de peste 160 de ani, prezentate atat de profesionisti cat si de amatori. Evenimentul se va desfasura la Centrul Cultural „Reduta” iar intrarea este libera.
Evenimentul va incepe vineri, de la ora 15.00, cu parada costumelor si demonstratii de dans istoric in centrul orasului, si va dura pana sambata la ora 20.00, cand va avea loc ultimul moment artistic de dans contemporan realizat de un grup din Franta. Timp de doua zile, brasovenii au ocazia sa afle cum a aparut dansul romanesc de salon, acum 160 de ani. Romana inseamna acronimul celor cinci figuri care compuneau dansul: Rosa, Octavia, Muresana, Amata si Nimfa. Erau dansuri populare romanesti combinate cu dansuri europene de la acea vreme. Muzeul Casa Muresenilor organizeaza pe toata perioada anului cursuri de Romana.
Atelierele creative din cadrul evenimentului sunt menite sa le atraga atentia brasovenilor si sa ii invete cativa pasi din dansul istoric Romana. 30 de tineri au urmat deja cursuri de dans si alaturi de profesionisti din cadrul Operei Brasov si din alte ansambluri si asociatii vor face reprezentatii pe scena Centrului Cultural „Reduta”. In strategia de candidatura a Brasovului la titlul de Capitala Europeana a Culturii exista un concept cu numele „De la medieval la contemporan”. Astfel, in cadrul evenimentului, cea de-a doua zi de festival va fi dedicata dansului contemporan.
Pe langa Muzeul Casei Muresenilor, care este beneficiarul evenimentului, si Centrul Cultural „Reduta”, care este partener, municipalitatea sprijina si ea financiar festivalul, al carui buget insumeaza peste 76.000 de lei.
Promovarea proiectului a fost realizata de dansatorii amatori intr-un mod inedit: au executat demonstratii de dans istoric, intr-o trasura trasa de patru cai negri lipitani, care au parcurs mai multe trasee in oras. Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc vineri, 10 iulie, de la ora 18.00, la Centrul Cultural „Reduta”, cu un recital al formatiei vocal instrumentale de Muzica Veche „Anton Pann”, din Bucuresti. In aceeasi zi, vor performa pe scena Ansamblul „Magura” de la Codlea, dansatorii amatori si Ansamblul de dans Passeggio din Cluj Napoca. Programul complet al festivalului se gaseste pe siteul www.romanafestival.ro . Intrarea este libera la toate reprezentatiile din cele doua zile de festival.
Vifor Rotar