300 de oi au fost ucise de lupi la Sacele numai saptamana...

300 de oi au fost ucise de lupi la Sacele numai saptamana trecuta

0 896

Ciobanii sunt ingroziti de incursiunile fiarelor, care coboara in haite la stana si fac prapad in turme. Un oier a pierdut intr-o singura noapte 64 de oi. Nici ursii nu se lasa mai prejos; cand nu dau iama printre oi si vaci, se ospateaza din livezile sacelenilor care locuiesc la marginea padurii. La nivel national, Federatia Oierilor de Munte a cerut Guvernului sa modifice de urgenta Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic

Ciobanii sunt ingroziti de incursiunile fiarelor, care coboara in haite la stana si fac prapad in turme. Un oier a pierdut intr-o singura noapte 64 de oi. Nici ursii nu se lasa mai prejos; cand nu dau iama printre oi si vaci, se ospateaza din livezile sacelenilor care locuiesc la marginea padurii. La nivel national, Federatia Oierilor de Munte a cerut Guvernului sa modifice de urgenta Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic.
In decembrie anul trecut, trei mii de ciobani protestau in fata Palatului Parlamentului, impotriva unei legi care le reducea numarul cainilor de la stana.
Oierii sunt pregatiti acum sa protesteze in numar si mai mare, daca Executivul nu va modifica de urgenta Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic, dupa ce in ultima vreme s-au inregistrat foarte multe atacuri ale animalelor salbatice, care pun in pericol nu doar viata animalelor, ci si a oamenilor.
Ciobanii spun ca administratorii fondurilor de vanatoare nu hranesc animalele, iar cand o fac, folosesc alimente expirate.lupi oi1
Edilii saceleni spun ca un plan de aparare pus la punct de ciobanilor nu ar mai crea pagube in urma atacurilor.
La Sacele, nu doar ciobanii sunt afectati de incursiunile animalelor salbatice, ci si localnicii care locuiesc la marginea padurii. Oamenii spun ca mistretii, ursii sau vulpile vin periodic in cautare de hrana. „Ursul a venit noaptea, noi ne-am asteptat ca vine din padure, a venit pe vale si a smuls din cotet o scandura, noroc ca in seara aia nu au fost caprele legate si s-au putut feri in cotet in dreapta in stanga” povesteste ingrozita o saceleanca.
Ciobanii vor, de asemenea, eliminarea in regim de urgenta a animalelor gasite in exces si recunoasterea mistretilor ca distrugatori. Oierii au propus si introducerea in legislatie a unor prevederi prin care administratorii fondurilor de vanatoare sa acorde pensie de intretinere persoanelor cu infirmitati cauzate de atacuri.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.