Instalatiile de aer conditionat ascund pericole
Trecerea rapida de la atmosfera supraincalzita de afara la racoarea oferita de aerul conditionat are efecte negative asupra sistemului imunitar. Pot aparea dureri de cap, tulburari digestive sau tulburari nervoase. Pentru a preveni aceste efecte, se recomanda ca diferenta de temperatura intre mediul exterior si cel interior sa nu treaca de cateva grade.
Caldura excesiva nu aduce doar insolatii ci si otite sau amigdalite, cauzate de aerul conditionat! Pentru a nu ne periclita sanatatea, medicii ne recomanda sa pornim aparatele mai rar iar atunci cand e neaparata nevoie sa nu scadem foarte tare temperatura. Trecerea rapida de la atmosfera supraincalzita de afara la racoarea oferita de aerul conditionat are efecte negative asupra sistemului imunitar. Pot aparea dureri de cap, tulburari digestive sau tulburari nervoase. Pentru a preveni aceste efecte, se recomanda ca diferenta de temperatura intre mediul exterior si cel interior sa nu treaca de cateva grade.
Potrivit dr. Andreea Moldovan, medic primar boli infectioase, in momentul in care apare o trecere brusca de la caldura apare vasoconstrictia, cu efecte asupra sistemului respirator, sinusurilor, pe partea de ORL, partea respiratorie inferioara de la nivelul plamanilor, cat si asupra sistemului cardiovascular care trebuie sa faca fata unui ritm cardiac accelerat ca sa pompeze o cantitate mai mare de sange, pana la o incetinire a ritmului cardiac.
Atentie insa si la recomandarile producatorilor in ceea ce priveste folosirea aparatelor de aer conditionat. Acestea pot imprastia virusuri, bacterii, polen sau mucegai.
Un alt sfat este ca fluxul de aer sa nu fie indreptat spre noi.Acesta poate favoriza aparitia rinitelor, faringitelor, amigdalitelor, laringitelor. De asemenea, aparatul de aer conditionat cu fluxul indreptat direct pe cap poate sa favorizeze aparitia unor nevralgii de multe ori extrem de dureroase si greu de ameliorat.
Vifor Rotar