Salariatii de la Uzina R Feldioara au protestat la Prefectura

Salariatii de la Uzina R Feldioara au protestat la Prefectura

0 508

Peste o suta de salariati de la Uzina R Feldioara au protestat ieri inca de dimineata in fata Prefecturii. Oamenii nu si-au primit salariile si bonurile de masa si acuza ca li s-a incalcat contractul colectiv de munca dar si protocolul semnat de Guvern luna trecuta.

Peste o suta de salariati de la Uzina R Feldioara au protestat ieri inca de dimineata in fata Prefecturii. Oamenii nu si-au primit salariile si bonurile de masa si acuza ca li s-a incalcat contractul colectiv de munca dar si protocolul semnat de Guvern luna trecuta. Circa 70 de tone de dioxid de uraniu zac pe platforma de la Feldioara pentru ca Nuclearelectrica a batut palma cu o firma din Canada. Materialele vor expira luna aceasta iar Compania Nationala a Uraniului nu are bani sa le prelucreze
Zeci de sindicalisti protesteaza inca de luni la sediul Companiei Nationale a Uraniului, revoltati ca nu si-au primit salariile si beneficiile din contractul colectiv de munca.
Proteste au fost organizate la Suceava, Brasov si Bucuresti. Compania Nationala a Uraniului a ramas de la inceputul anului fara venituri dupa ce Nuclearelectrica Cernavoda a cumparat dioxid de uraniu de la canadieni, cu un pret mai mic.
Compania nu are acum cele 22 de milioane de lei pentru reconversia stocurilor uriase de UO2 in octoxid de uraniu. Legea nu permite Companiei Nationale a Uraniului sa vanda pe piata externa, ci doar catre Nuclearelectrica, care era obligata sa cumpere de la producatorul roman.
Zecile de tone de dioxid de uraniu de pe platforma de la Feldioara vor deveni instabili chimic iar in contact cu aerul se pot aprinde.
De fapt, nimeni nu stie exact ce se va intampla, pentru ca pana acum nu a mai fost stocata o cantitate atat de mare afara. Compania Nationala a Uraniului cerea ca Nuclearelectrica sa cumpere intreaga cantitate aflata pe stoc, contra sumei de 48,7 milioane lei.
Banii i-ar fi permis achitarea datoriilor de 29,5 milioane lei si continuarea activitatii la exploatarea de la Crucea – Botusana. Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale nu a prevazut nici ea bani pentru achizitia de octoxid de uraniu la rezerva de stat.protest-uzina-r
Compania Nationala a Uraniului nu are director general din iulie. Angajatii au fost timp de o luna in concediu pentru lucrari de mentenanta in uzina iar acum s-au trezit ca nu mai au unde si ce sa munceasca:
Prefectul Brasovului a stat de vorba cu protestatarii si le-a promis ca va face tot ce poate pentru a rezolva situatia:
In prezent, la Uzina R Feldioara lucreaza 480 de angajati, din care circa 140 vor iesi in curand la pensie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.