Prima clasa de la Colegiul Transilvania isi ia zborul in aviatie
28 de elevi de la Colegiul Tehnic Transilvania inscrisi la specializarea tehnician aviatie, vor incepe de luni orele. Liceeni vor face teorie dar mai ales practica in ateliere-scoala si in fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav. Elevii fac parte din prima promotie a specializarii, infiintata la solicitarea companiei aeronautice, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar si Primaria Brasov
28 de elevi de la Colegiul Tehnic Transilvania inscrisi la specializarea tehnician aviatie, vor incepe de luni orele. Liceeni vor face teorie dar mai ales practica in ateliere-scoala si in fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav. Elevii fac parte din prima promotie a specializarii, infiintata la solicitarea companiei aeronautice, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar si Primaria Brasov. Intentia este dezvoltarea abilitatilor tehnice solicitate de industria aeronautica.
Airbus Helicopters a infiintat de curand in Romania filiala Airbus Helicopters Industries, care va realiza linia finala de asamblare a elicopterelor H215. Noua fabrica va angaja progresiv, pana la 350 de operatori calificati, tehnicieni si specialisti in aeronautica.
Francezii de la Airbus asteapta marti, 13 septembrie, vizita presedintelui François Hollande la Ghimbav, pentru inaugurarea oficiala a fabricii. Cum industria aeronautica merge tot mai bine, este nevoie si de forta de munca specializata. Parteneriatul inceput in noiembrie 2015, intre compania franceza, Ministerul Educatiei si Inspectoratul Școlar Judetean Brasov s-a concretizat in infiintarea unei specializari de tehnician aviatie in cadrul Colegiului Tehnic Transilvania, care va functiona din acest an scolar:
Primaria Brasov s-a ocupat de renovarea platformei tehnice de la Fostul Grup Scolar Astra, acolo unde elevii vor face practica. Atelierele vor fi dotate de compania Airbus cu o structura de elicopter si componente aeronautice specifice.
Colegiul Tehnic Transilvania are o traditie mai veche in domeniul aeronautic si tehnica de zbor. Chiar si asa, profesorii trebuie sa isi actualizeze cunostintele aeronautice si sa ia contact cu ultimele noutati din domeniu. Acest lucru s-ar putea realiza prin stagii de practica in fabrica de la Ghimbav.
Francezii cred ca ruta profesionala nu este un esec, ci un mare castig. In Franta, curricula este stabilita de comisii formate din cadre didactice si reprezentanti ai operatorilor economici, tocmai pentru a se intrepatrunde cererea de pe piata muncii cu specializarile din scoli.
Potrivit lui Jean -Philippe Bichaud, expert tehnic international Airbus Helicopters, Institutul Francez din Romania, scopul companiei este acela de a califica elevi in special pentru fabrica de la Ghimbav si pentru asta este nevoie de teorie combinata cu practica; daca elevii vor satisface cerintele companiei, ei vor fi recrutati ca angajati.
Cei 28 de elevi vor invata sa efectueze lucrari de intretinere ale aeronavelor, sa aplice tehnologii specifice industriei aeronautice si sa efectueze probe si verificari la sol ale aeronavelor. In functie de necesarul de forta de munca, in timp, in cadrul Colegiului Transilvania s-ar putea infiinta mai multe specializari cu specific aeronautic.
Vifor Rotar