Zi complicata la DNA – fica cea mare a lui Basescu, cercetata penal pentru instigare la abuz in serviciu si spalare de bani
Ioana Basescu este cercetata penal de procurorii DNA pentru instigare la abuz in serviciu si spalare de bani, intr-un dosar in care mai este cercetata si Elena Udrea, in legatura cu finantarea campaniei prezidentiale din 2009. Procurorii o acuza pe aceasta ca a cerut achitarea unei facturi electorale de catre Oil Terminal, dar a folosit banii pentru a pleca in excursie in Cuba cu concubinul sau.
In acest dosar, potrivit unui comunicat al DNA, sunt cercetati:
- Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita,
- Victor Tarhon, la data faptei presedintele Consiliului Judetean Tulcea, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita,
- Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat (Oil Terminal), acuzat de abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul,
- Elena Udrea, „persoana implicata direct in campania unuia dintre candidatii la alegerile prezidentiale din 2009”, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, sub aspectul savarsirii a 5 infractiuni de spalare de bani
- Ioana Basescu, notar public, fiica presedintelui Romaniei in functie la acel moment, acuzata de instigare la abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul, si instigare la spalare de bani (2 fapte),
- Francesco Giovanni-Mario, om de afaceri, acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani (2 fapte).
Care sunt acuzatiile procurorilor:
IOANA BASESCU
In decembrie 2009, Ioana Basescu, fiica cea mai mare a presedintelui Basescu, i-ar fi cerut lui Wagner Silviu Ioan, director general al Oil Terminal, sa achite o factura fiscala despre care a spus ca reprezinta cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidentiale, care se desfasurase in toamna aceluiasi an.
In baza acestei solicitari, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentata de Wagner ar fi incheiat un contract fictiv de prestari servicii cu o anumita firma, in valoare de 419.000 lei, pretul mentionat in cuprinsul contractului fiind indicat de Ioana Basescu, care a si intermediat incheierea tranzactiei.
In baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferenta de 300.000 lei nemaifiind virata din dispozitia lui Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului ca nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitata in avans.
Si de aceasta data, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentata de Wagner Silviu Ioan neavand nevoie reala de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi si nu mai achizitionase niciodata publicitate de asemenea valoare), potrivit procurorilor.
Mai mult, firma prestatoare nu desfasurase anterior acestui moment activitati comerciale semnificative si nu avea experienta relevanta in domeniul publicitatii.
In 19 februarie 2010 (la doua zile de la incasarea banilor), firma respectiva a virat suma de 100.000 lei catre o societate administrata de Francesco Giovanni – Mario, care era in acea perioada concubinul Ioanei Basescu, potrivit procurorilor.
Intre cele doua societati nu au existat in realitate nici un fel de operatiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmarit exclusiv ascunderea originii infractionale a banilor proveniti din prejudicierea societatii de stat reprezentata de Wagner Silviu Ioan, potrivit sursei citate.
In februarie 2010, suma de bani obtinuta in maniera de mai sus a fost folosita in interes personal de Ioana Basescu si Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii in Cuba si a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasarii.
GHEORGHE NASTASIA
In perioada octombrie – noiembrie 2009, un om de afaceri (martor in cauza), reprezentant al unei firme care avea incheiate contracte in valoare peste 20 de milioane de euro cu autoritati locale finantate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a fost contactat de Nastasia Gheorghe, in calitate de secretar general al institutiei respective.
Acesta i-a comunicat omului de afaceri ca urmeaza sa se aloce fonduri pentru demararea lucrarilor contractate si i-ar fi cerut suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finantarea si plata contractelor pe care le avea in derulare, indicandu-i si numele societatii catre care urma sa se faca plata.
In perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat firmei respective, in doua transe, suma de 918.864 lei, in baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, desi societatile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie nationala de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale, spun procurorii.
In realitate, banii ar fi fost folositi pentru plata unor servicii de publicitate stradala pentru campania electorala a presedintelui Traian Basescu.
VICTOR TARHON
In aceeasi maniera, cred procurorii, a procedat si Victor Tarhon, presedinte al Consiliului judetean Tulcea, care ar fi cerut unui om de afaceri (martor in cauza), suma de 700.000 lei. Societatea omului de afaceri incheiase anterior cu Consiliul Judetean Tulcea un contract finantat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu o valoare de 50 milioane lei.
Astfel, in perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat in conturile a 4 firme, in baza unor contracte fictive de consultanta si servicii de publicitate, suma totala de 691.029,63 lei.
Nici de aceasta data, serviciile respective nu au fost realizate in realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate in timpul campaniei electorale desfasurate in favoarea aceluiasi candidat, spun procurorii.
FRANCESCO GIOVANNI-MARIO
In 1 iulie 2009, Francesco Giovanni – Mario, administrator si unic asociat al unei firme, a incheiat un contract de prestari servicii cu o societate media, avand ca obiect lansarea a doua posturi de televiziune cu tematica muzicala si punerea la dispozitie de echipamente si aparatura audio-video.
Conform contractului, in schimbul acestor servicii societatea administrata de Francesco Giovanni – Mario a incasat de la firma respectiva suma totala de 2.500.000 lei. Veniturile si taxa pe valoarea adaugata colectata in maniera de mai sus nu se regasesc in declaratiile fiscale, iar impozitele corespunzatoare nu au fost platite catre bugetul de stat.
Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totala de 735.098 lei (TVA in cuantum de 399.160 lei si impozit pe profit in cuantum de 335.938 lei).
Procurorii spun ca, la instigarea Ioanei Basescu, suma astfel obtinuta a fost folosita de Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate in campania electorala desfasurata in cursul anului 2009 pentru alegerea presedintelui Romaniei.
„Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati (Elena Udrea, n.r.) si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare”, se arata in comunicatul DNA.
Procurorii au impus inculpatilor o serie de restrictii, printre care:
- sa nu paraseasca Romania
- sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar.
In cazul in care aceste masuri sunt incalcate cu rea-credinta, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive, avertizeaza procurorii.