Salariati la stat versus salariati la privat – diferenta de cca. 400...

Salariati la stat versus salariati la privat – diferenta de cca. 400 lei pentru bugetari!!

0 470

La sfarsitul acestei luni (31 octombrie) este asteptata o greva a salariatilor din administratia publica. Nu vom aduce in discutie nici conditiile de la locul de munca si nici indiferenta, asta ca sa nu spunem complicitatea (chiar si tacerea tot complicitate este!), fata de fraudarea sistematica a bugetelor publice de catre cei care-i conduc, fie ei primari, presedinti de consilii judetene, sefi de institutii publice sau ministri si parlamentari. Legat de complicitate putem extinde aceasta acuza si pentru cei care lucreaza in institutiile de forta sau control (Curtea de Conturi, ANAF etc.), care cu indiferenta ori se fac ca nu vad (evident din interes) ori chiar nu fac nimic pentru a opri sau dimnua acest flagel. Ce este mai trist, si trebuie sa o spunem, ca multe institutii actioneaza doar politic, executand ordinele unor anumiti lideri…
In aceast articol vom prezenta o analiza ce tine de diferenta dintre veniturile angajatilor la Stat si cele din privat, care conform INS, este de circa 400 de lei lunar in favoarea bugetarilor.

Salariile medii la Stat sunt mai mari. Si vor creste in continuare!
Salariul mediu al unui bugetar depaseste cu circa 284 lei media pe economie, iar cel al unui angajat in sectorul privat e cu 118 lei sub medie. Diferenta dintre ei la 402 lei lunar, reiese dintr-o cercetare a Institutului National de Statistica (INS). Atentie datele sunt valabile pentru 2014 si nu prind maririle de salarii la stat din 2015 si 2016.INS
Femeile au in medie cu 5% mai putin decat barbatii, dar sunt si domenii in care barbatii sunt depasiti la capitoluri venituri de catre femei: servicii administrative si activitati de servicii suport (29,1%), constructii (19,9%), transport si depozitare (7,0%), industrie extractiva (6,6%), distributia apei, salubritate(2,7%), administratie publica (0,9%).Vezi in text 5 mici detalii despre salariile romanilor

  • Salariatii cu studii superioare au avut o pondere de 31,7%, iar circa 60% erau absolventi ai invatamantului mediu (liceal, profesional si postliceal de specialitate).
  • Cresterea progresiva a salariilor odata cu inaintarea in varsta este confirmata de INS: cele mai mari salarii sunt realizate de romanii in varsta de 55-64 ani (2569 lei lunar/persoana in expresie bruta, respectiv 1843 lei lunar/persoana in expresie neta).
  • Salariile medii lunare ale romanilor cu un nivel de educatie superior sunt mai mari de circa 2,7 ori decat ale celor cu nivel de educatie inferior, respectiv de 2,2 ori decat ale celor cu nivel mediu de educatie.
  • Cel mai mare salariu mediu brut anual revine barbatilor din intreprinderile foarte mari (cu peste 1000 salariati) care realizeaza 37990 lei/an, reprezentand 135,3% fata de castigul mediu anual pe economie
  • Romanii cu mai putin de un an vechime castiga in medie 15535 lei anual, cu peste 12500 lei mai mic decat media pe tara.

Ca idee, in Romania anului 2014, capitalul public era de 17% iar cel privat de 83% (43% autohton vs 40% strain).
Sectorul privat absorbea in 2014 cea mai mare parte a salariatilor- mai mult de doua treimi lucrau in firme cu capital privat (72,5%).

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.