Un proiect util si necesar – Banca de Dezvoltare a Romaniei
Firmele noi, intreprinderile mici si mijlocii, organizatiile non-guvernamentale si alti beneficiari ar urma sa primeasca imprumuturi in conditii mai lejere decat in prezent, de la Banca de Dezvoltare a Romaniei, pe care statul ar urma sa o infiinteze prin convertirea actualei Banci de Export-Import Eximbank. Asta prevede o initiatva legislativa depusa la Parlament, zilele trecute, de senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru de Finante si al Fondurilor Europene. El a reluat practic proiectul de lege pentru infiinatrea bancii de dezvoltare pe care il initiase Ministerul Finantelor, in urma cu un an, in mandatul sau de ministru, text care, insa, in actuala guvernare nu a mai fost promovat.
Initiativa legislativa privind functionarea Bancii de Dezvolare a Romaniei – Eximbank SA, depusa la Senat in 27 septembrie 2016, prevede transformarea actualei banci de export-import in banca de dezvoltare, prin care statul ar urma sa finanteze in special start-upurile, firmele mici si mijlocii, precum si organizatiile non-guvernamentale (ONG), care in prezent intampina dificultati in a obtine credite de pe piata bancara.
Astfel, „propunerea legislativa stabileste beneficiarii eligibili pentru produsele financiar-bancare specifice activitatii de banca de dezvoltare, insistand asupra acelor categorii de clienti cu profil de risc mai ridicat, dar cu potential mare de a crea valoare adaugata si locuri de munca (companii nou-infiintate <<start-up>>, IMM-uri, ONG-uri, asociatii de dezvoltare intracomunitara, grupuri de actiune locala etc.), fata de care sectorul privat manifesta un apetit redus si care se confruna cu dificultati in a accesa finantari bancare” – se arata in expunerea de motive pentru textul propus.
De asemenea, in lege, printre beneficiari figureaza si companii de stat, precum si autoritatile locale.
Concret, noua banca ar urma sa ofere in principal credite pentru asigurarea cofinantarii proiectelor europene sau pentru intermedierea financiara a unor instrumente financiare de stat sau europene, in conditiile in care in prezent Guvernul gaseste cu dificultate banci comerciale private care sa vrea sa se implice in aceste scheme de finantare, cu cerinte mai lejere pentru solicitanti.
„Banca de Dezvoltare a Romaniei, actionand in cadrul mandatului acordat de Guvern, va deservi categoriile de beneficiari eligibili printr-un spectru larg de produse financiar-bancare (finantari, cofinantari, refinantari, asigurari, reasigurari)”, se mai arata in expunerea de motive.
Concret, initiativa legslativa prevede ca „in vederea atingerii obiectivelor generale ale activitatii derulate de Banca de Dezvoltare a Romaniei, in cadrul mandatului, se are in vedere:
- a) corectarea disfunctionalitatilor pietei care nu sunt deservite de bancile comerciale sau de catre alte institutii private de finantare;
- b) sprijinirea exportului de produse si servicii romanesti, a productiei de export si a invesitiilor romanesti in strainatate;
- c) administrarea fondurilor alocate de Uniunea Europeana Statului Roman, atribuite spre gestionare Bancii de Dezvoltare a Romaniei, in calitate de gestionar al fondurilor destinate anumitor instrumente financiare in conformitate cu reglementarile europene aplicabile sau in calitate de intermediar financiar, conform legii;
- d) sprijinirea directa sau indirecta a implementarii unor proiecte publice si private de interes strategic, national, regional sau local, propuse de beneficiarii eligibili;
- e) sprijinirea dezvoltarii sectorului intreprinerilor mici si mijlocii, precum si a entitatilor care au acces redus la finantare;
- f) participare la derularea de programe nationale de dezvoltare, prevazute in documentele strategice ale Guvernului;
- g) dezvoltarea economiei reale prin sustinerea companiilor romanesti prin intermediul unor produse financiar-bancare specifice;
- h) alte obiective aferente activitatilor stabilite in sarcina Bancii de Dezvoltare a Romaniei prin acte normative speciale”.
Totodata, banca de stat nu va avea ca obiectiv obtinerea de profit propriu, se mai arata in expunerea de motive. Dupa acest principiu functioneaza cateva banci ale Uniunii Europene si chiar in cateva state membre.
Cine suporta cheltuielile cu aceasta banca de stat
Ca si actuala Eximbank, noua banca va fi controlata tot de statul roman,prin Ministerul Finantelor Publice, in initiativa legislativa prevazandu-se ca statul roman va avea intotdeauna minimum 51% din actiuni.
Pentru extinderea mandatului Eximbank la activitatea de banca de dezvotare, initiatorii estimeaza un necesar de fonduri suplimentare care ar trebui puse la dispozita Bancii de Dezvolare a Romaniei de:
- 317 milioane lei in anul 2017,
- 240 de milioane lei in anul 2018 si de
- 239 milioane lei in anul 2019.
Pentru a-si asigura necesarul, noua banca ar urma sa foloseasca o multitudine de surse de finantare: de la bugetul de stat – prin capitolul Actiuni generale, din venituri din privatizari, in carul bugetului MFP -, pana la imprumuturi de pe piata libera, in contul datoriei publice a Romaniei.
In expunerea de motive si in lege sunt enumerate o serie intreaga de astfel de surse de finantare:
- „Pornind de la necesitatea de a asigura diversificarea surselor de finantare aflate la dispozitia Bancii de Dezvoltare a Romaniei, propunerea legislativa prevede expres o serie de resurse financiare (resurse financiare puse la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice, din bugetul de stat, venituri din activitatea de privatizare, resurse incredintate in baza de mandat de alte autoritati ale administratiei publice centrale (…) „.
- „Prin derogare de la Ordonanta de urgenta a guvernuli 64/2007 privind datoria publica (…), Banca de Dezvoltare a Romaniei poate contracta finantari rambursabile in numele si contul statului de pe pietele interne si internationale, inclusiv de la institutii financiare internationale, banci guvernamentale de dezvoltare / cooperare internationala”.
- De asemenea, „in scopul facilitarii accesului la finantare, propunerea legislativa prevede ca Banca de Dezvoltare a Romaniei poate contracta finantari rambursaile in numele si contul statului, care se considera obligatii de natura datoriei publice guvernamentale, iar plata serviciului acestei datorii se considera implicit garanata de Satul roman”.
- „Mentionam ca, desi Banca de Dezvoltare a Romaniei nu are ca obiect oblinerea de profit, sub aspectul mentinerii solidaritatii financiare a bancii pentru activitatea desfasurata in aceasta calitate, vor fi puse la dispozitie fonduri, din sursele mai sus mentionate si nu exclusiv din bugetul de stat, inclusiv prin contractarea de finantari rambursabile, care sa asigure extinderea activitatii curente, desfasurate in numele si contul statului pentru domenii de activitate, beneficiari si instrumente specifice activitatii de banca de dezvoltare”.
Initiatorul acestui proiect de lege, senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finante si al Fondurilor Europene, sustine ca legea dupa care va functiona banca de dezvoltare a statului nu va permite derapaje la cheltuirea banilor publici si in privinta datoriei publice a Romaniei.
„Ca si pana acum, banca se va finanta prin mandat de la Ministerul Finantelor si de la Guvern. Nu se deschide usa indatorarii statului” – a declarat, pentru StartupCafe, Eugen Teodorovici.
Contractarea de imprumuturi se supune aprobarii Guvernului, pe baza unui Memorandum promovat de Ministerul Finantelor Publice – prevede initiativa legislativa.
Totodata, propunerea legislativa spune ca banca va lua imprumuturi „in conformitate cu prevederile Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010 republicata, precum si cu Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale”.
De asemenea, daca initiativa va deveni lege, Guvernul va trebui sa elaboreze norme de aplicare, in care va fi stabilita si procedura pentru contractarea de impumuturi de catre viitoarea Banca de Dezvoltare a Romaniei.
Alaturi de Teodorovici, initiativa legislativa privind infiintarea noii Banci de Dezvoltare a Romaniei a mai fost semnata de ali 3 senatori PSD: Viorel Arcas, Leonardo Badea si Marius Bota.
Teodorovici a mai initiat o data un proiect de lege pentru infiintarea Bancii de Dezvoltare a Romaniei, ca ministru al Finantelor, in fosta guvernare, in urma cu un an.
„Este acelasi proiect pe care l-am pus in dezbatere publica in urma cu un an, la Ministerul Finantelor, dar s-a schimbat guvernul si textul nu a mai fost promovat. Asa ca l-am luat eu din nou si l-am depus la Parlament ca initiativa legislativa”, a mai declarat, pentru StartupCafe, Eugen Teodorovici.
El crede ca noua banca ar putea incepe sa funcioneze deja din anul 2017, desi actuala legislatura a Parlamentului se va schimba in urma alegerilor legislative din 11 decembrie 2016.
Initiativa legislativa trebuie sa treaca prin comisiile de specialitate si avizatoare ale Senatului, iar apoi de plen, pentru ca pe urma sa indeplineasca aceeasi procedura si la Camera Deputatilor, ca for decizional. Daca va fi adoptata de Parlament, legea are nevoie sa fie promulgata de preseditele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial, pentru ca, mai departe, Guvernul sa vina cu o hotarare pentru stabilirea normelor de aplicare a legii.
Astfel de banci de dezvoltare controlate de stat, pentru intermedierea unor instrumente financiare nationale si europene, functioneaza si in alte tari, printre care Polonia sau Germania.