Programul de ajutor al Greciei – un transfer al banilor de la contribuabilul german sau francez către BĂNCI private
Fostul ministru al Economiei, prof.dr. Ilie Șerbănescu, a analizat rezultatele referendumului din Grecia și impactul pe care acesta îl va avea asupra economiei românești. Ilie Șerbănescu afirmă că o problemă s-ar ivi în cazul românii ar decide să-și scoată banii din băncile grecești.
„Cea mai mare problemă va fi în legătură cu băncile greceşti din România, despre care se spune că sunt bine capitalizate, au lichidităţi şi deci o eventuală panică ce s-ar isca şi s-ar manifesta prin retrageri din depozite ale romanilor din băncile greceşti, acesta ar fi cel mai nefericit lucru care se va putea întâmpla”, a afirmat Șerbănescu. Analistul a precizat că poziția Greciei de pe piața bancară românească a fost determinată de Uniunea Europeană.
„Trebuie să ştiţi că UE nu le mai permite grecilor să mai aibă subsidiare în România, şi nici în Serbia sau Bulgaria, în tot Balcanii. Acum, dacă grecii rămân independenţi, cu monedă proprie, s-ar putea să fie interesaţi să păstreze subsidiarele şi treptat să îşi aducă bani acasă. Asta va fi o problemă mai complicat de gestionat, dar, în timp, se poate.
Grecii au în România o poziţie foarte importantă, pentru că aşa a stabilit UE. Vă întrebaţi cum de în ţara noastră nu exista o bancă germană, britanică, americană? Pentru că aşa a împărţit UE şi aici era fieful grecesc. Bune, rele, astea sunt.. dacă o să rămână independenţi vor căuta să îşi valorifice aceste lucruri. Acum, retrăgându-şi oamenii bani, le forţezi să facă ceva, dar vorbim de o chestiune pe termen lung”, a scris Șerbănescu.
În ceea ce privește cauzele crizei grecești, Ilie Șerbănescu explică foarte clar situația. Acesta afirmă că datoriile grecilor au fost induse din afara țării și că Grecia a fost împrumutată de niște entități private, nu de către alte state.
„Grecii nu s-au împrumutat, ci au fost împrumutaţi. În zilele noastre piaţa este a creditorilor şi nu a debitorilor. Aşadar, creditorii stabilesc tot şi nu debitorii.Vreau să fie foarte clar – ai datorii pentru că alții vor să ai datorii. Dacă e după cum dorești tu, nu eşti împrumutat. Un indiciu foarte puternic a acestui fapt este că Grecia nu a fost împrumutată de statele vest – europene, ci de băncile vest- europene, care sunt entități private, care se presupune că prin însăși natura proprietății sunt responsabile cu banii lor”
Fostul ministru a explicat și sistemul de împrumut folosit în cazul Greciei.
„Au imaginat un program de salvare – au angajat 240 de miliarde de euro, bani pe care i-au dat contribuabilii din zona euro, contribuabilii germani, spanioli, francezi, până şi contribuabilii sloveni, letoni, care nu avea nici o vină şi nici o treabă cu Grecia.240 de miliarde de euro au primit grecii. Din ăștia, 200 au plecat din Occident s-au dus la Atena, au zăbovit într-un cont eescrow din care grecii nu aveau voie să îi atingă. Stăteau 3 zile acolo şi se întorceau de unde au venit, dar nu intrau în buzunarul contribuabililor, ci în fief-urile băncilor. Acest program „zis de salvare” a Greciei era un program organizat de transfer a banilor de la contribuabilul francez sau cel german către bănci. Adică un program de acoperire a mizeriei pe care s-au bazat băncile respective. Deci, nu era un program de salvare, era o minciună. Așadar, o altă mare minciună care s-a spart acum!”, a afirmat el. Totuși, Șerbănescu afirmă că poziția Greciei este una prea importantă, în bătălia geo-strategică, pentru a nu se găsi o soluție de salvare a acestei țări.
„Doamna Merkel susţine o minciună când spune că contribuabilul german îi ţine pe greci, nu, el ţine băncile germane. Asta este treaba lor, nu este treaba lui domnul Tsipras. Acestui lucru va trebui să i se pună punct. Nu ştiu cum. Problema este că nu va fi, cum nu a fost nici până acum vorba, despre datoria Greciei. Este vorba despre poziţia geo-strategică a Greciei. Şi eu cred că UE nu va îndrăzni să schimbe raporturile de forţe în Mediterana. Asta explică foarte clar de ce SUA au intervenit foarte ferm şi foarte dur în legătură cu aceasta chestiune să se ajungă la un acord. Lucru care cred că se va face. Dar nu din cauza datoriei Greciei, ci în legătură cu poziţia strategică a Greciei. Eu cred că se va ajunge la un acord. Nu din cauză de înţelepciune, ci din cauza piciorului în prag pe care l-au pus americanii”, a încheiat el.