Dacă asa este presă occidentală, atunci presa românească a devenit … simbolul deontologiei!
Într-un interviu luat scriitorului Norman Manea, la fostul post de radio Deutsche Welle de catre unul dintre cei mai mari profitori ai ICR-ului din vremea lui Patapievici, Peter Moscu (alias Petre M. Iancu) a pus întrebarea în felul următor:
„În plin Holocaust românesc, în plină exterminare în masă a evreilor europeni, ofiţerii români s-au dovedit net mai uşor de uns şi, ca atare, de convins să cruţe vieţi, decât omologii lor germani”.
O astfel de abordare piezisha reprezintă o jignire enormă la adresa ofiţerilor români, a Armatei române şi a României ! Gasca veche de ofiteri acoperiti, intretinuta si manipulata de servicii sta acum aciuita discret la fosta emisiune in limba romana de unde „plaseaza” articolase pe diverse bloguri, lansand ideea ca „toata Germania” n-are ce face si sta cu ochii pe Romania… sa laude binomul cunoscut!
Niciodată nu s-a exprimat cineva într-un limbaj atît de pervers generalizant, prin care să fie acuzată întreaga armată pentru posibile cazuri izolate! Datele istorice arată că, din contră, vieţile a zeci de mii de evrei au fost salvate de gesturile de umanitate ale unor români,cum a fost diplomatul si prestigiosul om de stiinta Constantin Karadgea,fost consul general al Romniei ,10 ani la Berlin ,pe vremea odiosului Hitler.
Datorita activitatii sale umanitare de amploare si a implicarii nemijlocite,a reusit sa salveze de la drumul spre cuptoarele mortii ,peste 51.ooo de evrei,fapte consemnate la Institutul si Muzeul pentru Studierea Holocaustului din SUA unde există si o listă a cetăţenilor români distinşi cu titlul „Drept între Popoare”. In acest context, alegaţiile lui Petre M. Iancu,sau Robert.Schwartz care inca se mai cred la Deutsche Welle nu fac altceva decît să jignească memoria acestor Oameni!
Peter Moscu este odrasla nomenclaturistului Iancu Moscu . Ciudat este că astfel de acuzaţii vin, ca şi în cazul securistului Vladimir Tismăneanu, din partea unui profitor al regimului comunist, nu din partea vreunui persecutat.
În cazul lui Peter Moscu (devenit acum Petre M. Iancu), documentele istorice consemnează că tatăl său, Iancu Moscu, era în 1948 instructor al CC al UNSR (Berindei, Dobrincu şi Goşu ), ulterior activist al partidului, cu dosar de cadre la Secţia Relaţii Externe a CC al PMR în anii ’50 (nr. inv. 32, dosar 5/1952)!! Pe asta l-au tinut nemtii la Munchen?
Culmea Petre M. Iancu, crede că mai lucrează pentru radio Deutsche Welle chiar după… desfiinţarea postului de radio în limba română,