Selfie-point* pentru iubitorii limbii române
Românii din comunitatea noastră din Ungaria nu prea comentează acest afiş al nostru, unii înţelegând foarte bine de ce scriem cu litere mari la intrare acest îndemn, iar pe alţii, din păcate, se pare că nu prea-i interesează că ne stingem, că ne asimilăm, că ne uităm limba…
S-a întâmplat acum câteva zile să primim la sediu vizita unor corişti din Bucureşti (Corul Sound, care a concertat în Catedrala Sf. Nicolae din Jula – n.n.). Dintr-o dată am fost atenţi la o mare îngrămădeală la uşa de intrare, ca să vedem ce: tinerii corişti se fotografiau şi auto-fotografiau, adică îşi făceau selfie-uri, cu acest afiş, declarând că e cel mai fain selfie-point din acest oraş. Ce să zicem? Ne-am bucurat să auzim asta şi ne bucurăm să dăm mai departe această idee şi altora.
„Trebuie să constatăm că în ultimii ani am început să ne pierdem limba. Sunt tot mai puţini tinerii români care stăpânesc limba română… Cine sunt vinovaţii? Să dea fiecare răspunsul, în mod sincer, cu mâna pe inimă. Şi să nu tot căutăm alt ţap ispăşitor, să nu tot căutăm alţi vinovaţi.” (Foaia Noastră, 15 martie 1990, autor: Gheorghe Ruja, student la Catedra de română din Budapesta)
„Indiferent cu ce periodicitate sau cu ce titlu a apărut… această publicaţie s-a străduit să dea o informare pe cât posibil corectă, să formeze modul de gândire în condiţiile sociale mereu în schimbare, să păstreze tradiţiile noastre culturale, să ajute în cultivarea limbii materne, cu alte cuvinte, să contribuie la menţinerea şi întărirea conştiinţei de identitate a românilor din Ungaria.” (Foaia românească, 9 ianuarie 1998, autor: Mihai Kozma, redactor-şef)
Nu cu vorbe mari, cu planuri cincinale, cu analize sau cercetări ale trecutului glorios vom duce mai departe ceea ce ne-au lăsat strămoşii. Tinerii de azi, care pot fi garantul viitorului nostru românesc, trăiesc acum şi aici. Pe ei îi poţi convinge doar cu prezentul, cu gesturi mici, simple şi simpatice. Aşa este şi selfie-pointul de la intrarea în redacţia noastră…
*Selfie-point = punct de fotografie autoportret (Conform Wikipedia: Selfie este o fotografie autoportret, realizată digital, cel mai des pentru a fi postată pe reţele de socializare. Cuvântul de origine engleză, selfie, a fost declarat de către Oxford English Dictionary, în noiembrie 2013, ca fiind… cuvântul anului.)
Post Scriptum, InfoBrasov:
Sa ne imaginam, oameni buni, ca s-ar fi petrecut asa ceva in Romania… cu minoritatea maghiara! Primul care se lega …cu lantzuri de portile Parlamentului Ungariei era revizionistul sovin Albert Antal, nocivul primar din Sf. Gheorghe. Dimpotriva, acolo… in „districtul separatist Har-Cov„, nu doar limba oficiala a tarii si drapelul national sunt prigonite si scoborite din drepturile constitutionale firesti, dar practic, prin izolare si ignorare, indepartate in buna masura din viata publica!!
In vreme ce, dupa Razboi, populatia maghiara din Romania a inregistrat, in anumiti ani, un spor demografic aproape dublu fata de Ungaria, comunitatea romaneasca din tara vecina a scazut de circa 10 ori, ajungand in prezent sub 25-30 de mii de romani …reali !! A fost vorba de un urias si intensiv proces de asimilare forțata, care in prezent i-a speriat pana si pe initiatori! Altfel nu se explica fenomenul bizar ,numit” etno-bisnis”, care merita un articol intreg!
Ce surpriza,parca si uitaseram ca ca la Vest am avut o „Mica Basarabie”
de care trebuia sa ne apropiem macar pe sfert de cat o face Orban Viktor
,care investeste cica doua milioane euro anual pentru „autonomia Transilva niei”
Este foarte adevarat ; numarul real al romanilor din Ungaria ajunsese ,in urma cu 8-10 ani, sub 25.000 de persoane!! Dupa Semnarea Tratatului de la Trianon ,numarul aproximat al acestora ,ramasi dincolo de granita,trecea de 350.000 !! Se se fi dus romanii…peste ei, sau erau acolo de la inceputuri?
A fost o asimilare „intensiva”,sub presiune incredibila, ignorandu-se grosolan cerinte minime pentru populatia minoritata dintr-o tara! Daca s-arfi intamplat la noi, ar fi vuit toata Europa…