Sensei Nicu Dascălu : ,,Un eveniment rar ajunge la poalele Tâmpei”

Sensei Nicu Dascălu : ,,Un eveniment rar ajunge la poalele Tâmpei”

0 929

În intervalul 10-12 noiembrie, la Brașov are loc Ashihara Karate World Championships 2016, eveniment de anvergură internațională ce se întinde pe durata a 3 zile și care are loc la Sala Sporturilor „Dumitru Popescu Colibași”. Evenimentul cuprinde campionatul de kata și campionatul de kumite, la ambele concurând și sportivi din România. În total este vorba despre aproximativ 300 de sportivi, provenind din 20 de țări, care vin la Brașov pentru a lupta să cucerească medalii la una dintre următoarele diviziuni: cadeți, juniori, seniori și veterani. Nicu Dascălu, Area Manager la NIKO (New International Karate Organization), aflat în fruntea comitetului de organizare a evenimentului, a răspuns la câteva întrebări legate de Ashihara Karate World Championships.
Red.: E a doua ediție a Campionatelor Mondiale de Ashihara care se desfășoară la Brașov după cea din 2013. Cu ce e diferită ediția asta, ce are în plus?
Nicu Dascălu: Diferența majoră dintre 2013 și 2016 este una ce ține de sectorul financiar, deoarece avem mai puțini bani, dar ca mod de organizare și ca structură suntem mult mai sus, asta datorându-se unei echipe de oameni competenți pe care Dumnezeu mi i-a adunat în jur. Probabil că un nucleu, în momentul în care generează o anumită energie, atrage oamenii potriviți, iar aceștia formează exact ceea ce este necesar pentru ca totul să iasă minunat. Sunt convins că acest campionat va ieși extaordinar de bine, ținând cont de bugetul mic, restrâns, dar cu care vrem să facem lucruri mari.
Red.: Ce înseamnă pentru Brașov organizarea unei competiții de asemenea anvergură?
Nicu Dascălu: Nu pot spune ce înseamnă pentru Brașov, ci mai degrabă cât de mult înseamnă pentru mine. Penru mine, pentru practicanții de Ashihara Karate, pentru familiile practicanților, pentru iubitorii acestui stil care se află în Brașov de nici mai mult, nici mai puțin decât 30 de ani.
Red.: Cum a luat naștere Ashihara Karate în țara noastră?
Nicu Dascălu: Acum 30 de ani, în 1986, Sensei Mircea Cârloganu, fostul meu antrenor, pe care îl respect enorm datorită perioadei frumoase în care am crescut și am învățat alături de el, a adus acest stil în Brașov; un stil de full-contact, un stil care era cerut, pe vremurile acelea, de către toți oamenii. Ceea ce ne-a influențat foarte mult să ne apucăm de arte marțiale în urmă cu 30 de ani au fost filmele chinezești cu zburători. Știam foarte puțin despre ce însemna science fiction în perioada aceea, iar o parte dintre noi eram foarte mici și credeam că tot ce zboară se mănâncă. Și așa, dorindu-ne să devenim „zburători”, ne-am apucat de karate. Dar faptul că era full-contact și nu semi-contact sau non-contact, așa cum se practică în alte sporturi, m-a determinat să mă țin de acest stil.
Red.: Tu ai început să practici de mic mai multe sporturi, am citit despre fotbal și lupte. Totuși, Ashihara Karate a obținut dedicarea ta completă. De ce stilul acesta de karate, de ce nu altceva?
Nicu Dascălu: Într-adevăr, am început cu fotbal și l-am practicat timp de 2 ani. Însă în perioadele de vară, în vacanță, noi plecam la țară la bunici și atunci când ne întorceam acasă, fiind o pauză destul de mare, îmi era rușine să nu fiu certat pentru că am lipsit de la antrenamente. S-a întâmplat astfel timp de 2 ani, am revenit cu jenă, după care m-am apucat de lupte libere – la fel, un sport de contact – iar după aceea, după cum am spus, filmele au reușit să mă motiveze să-mi îndrept atenția spre karate. Știam clar că sunt interzise artele marțiale în România și atunci când domnul Mitică Nechifor, prieten al tatălui meu, mi-a spus că mă poate înscrie la karate, doar că trebuie să mențin secret acest lucru, m-a motivat cu atât mai mult. Eram exact ca în situația fructului interzis.
La început am fost dezamăgit de felul în care se predau artele marțiale. Trebuia să adoptăm o poziție statică și să dăm lovituri de braț nenumărate, zeci de mii de repetări care te puteau face să te lași de artele marțiale dacă îți pierdeai răbdarea. Dar ceva din interior mă împingea înainte, deoarece credeam că după aceste tehnici există niște secrete în evoluția artelor marțiale, drept care am sperat constant și am ajuns să nu descopăr decât faptul că singurul secret în evoluția unui campion este să fii consecvent, perseverent și dedicat.
Red.: Ești campion mondial la Ashihara Karate, campion european la Kyokushin și ai devenit foarte cunoscut și datorită galelor Local Kombat. Ai știut de la început unde vrei să ajungi sau doar te-ai antrenat și ai sperat că o să cucerești cât mai multe titluri?
Nicu Dascălu: A doua variantă corespunde realității. Nu pot spune că am avut planuri sau țeluri foarte înalte, tot ce mi-am dorit în momentul în care m-am apucat de arte marțiale a fost să devin cel mai bun. După zeci de ani de practică, am înțeles că nu există „cel mai bun”, decât pentru o perioadă scurtă de timp și întotdeauna vor fi alții care să te surclaseze, fiecare fiind pe culmile succesului într-o anume perioadă, finită. Înțelegând acest aspect, mă bucur că sunt parte a celor mai buni, pentru că unicul meu țel era doar să mă antrenez zi de zi, iar destinul m-a adus într-o poziție împlinită. Sunt foarte mulțumit de prezent din toate punctele de vedere: spiritual, personal, profesional și material.
Red.: Copiii cu vârsta sub 7 ani au acces gratuit la campionatul acesta, iar biletele pentru copiii mai mari și pentru adulți sunt la prețuri foarte mici. E asta o modalitate de a atrage fani sau public nou pentru acest stil de karate?
Nicu Dascălu: Îmi doresc ca și copiii să fie prezenți, să vadă nivelul înalt al campionilor, pentru că cei care sunt la început de drum trebuie să aibă un exemplu, un model sau un țel, să știe unde vor ajunge pe viitor. Dar știm cu certitudine un lucru dovedit: că în momentul în care dai valoare unui eveniment de mare anvergură, oamenii devin mult mai interesați.
Red.: Pentru un necunoscător, pentru cineva care nu știe detalii tehnice legate de karate, cum poate fi atrăgător acest Campionat Mondial?
Nicu Dascălu: Ashihara Karate este un stil dinamic, un stil full-contact, iar oamenii iubesc luptele reale – dovada există de mii de ani, ca exemplu: luptele dintre gladiatori. Atâta timp cât nu este nimic fals sau regizat, sunt convins că publicul va fi unul foarte numeros.
Este un eveniment foarte rar, care poate ajunge la poalele Tâmpei și de aceea recomand brașovenilor să profite de acest moment.
Red.: Cum arată programul celor 3 zile de concurs? Sau cu ce se poate lăuda acest Campionat?
Nicu Dascălu: În 2016 este primul an când Campionatele Mondiale de Ashihara Karate se desfășoară pe durata a 3 zile. Chiar dacă cheltuielile sunt mai mari decât în ceilalți ani, am preferat să dau calitate acestui eveniment prin a oferi atât luptătorilor, cât și oficialilor și spectatorilor, timpul necesar pentru refacere și posibilitatea de a se concentra mult mai bine, fiecare pe nișa lui – toate acestea însumează profesionalism.
Joi, 10 noiembrie, este ziua dedicată probelor de kata, individual și pe echipe, iar vineri avem preliminariile la kumite, urmând ca sâmbătă, pe data de 12 noiembrie, să avem semifinala și finala la kumite.
Nu ar trebui să omitem faptul că și la preliminarii sunt meciuri extraordinare, deoarece diferența de valoare ne permite să observăm tehnici spectaculoase. Prin urmare, eu recomand publicului să participe la aceste Campionate pe perioada celor 3 zile pentru că vor avea o satisfacție văzând cum se manifestă practicanții de arte marțiale, de Ashihara Karate în special.
D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.