Viktor Orban, dupa ce maghiarii s-au expirimat prin referendum si Parlamentul respinge revizuirea Constitutie
Premierul ungar Viktor Orban a esuat marti in incercarea de a-si inscrie politica ostila migrantilor in Constitutie, a carei revizuire a fost respinsa de Parlamentul de la Budapesta, scrie AFP.
Partidul Fidesz al lui Orban ar mai fi avut nevoie de doua voturi pentru a atinge majoritatea de doua treimi necesara pentru a inscrie in Constitutie acest amendament care ar fi facut ilegala relocarea refugiatilor din Uniunea Europeana in Ungaria.Fidesz nu a reusit sa obtina nici sprijinul deputatilor de stanga, nici pe cel al extremei dreapta.
Respingerea amendamentului este o infrangere inedita pentru premierul autoritar ales in 2010 si reales in 2014, care a impus, in mandatele sale, peste 600 de legi si o noua constitutie, deja amendata de sase ori.
Orban s-a angajat personal in procesul de revizuire a constitutiei, dar partidul de extrema dreapta Jobbik si-a conditionat sustinerea de desfiintarea de catre guvern a regimului de permise de rezidenta pentru investitorii bogati din afara UE, un „santaj” denuntat de primul ministru.
Jobbik a acuzat faptul ca aceste derogari reprezinta o bresa in favoarea imigratiei si un pericol potential pentru securitatea statului, deoarece „teroristi bogati” pot beneficia de lege.
Deputatii Jobbik nu au votat, ca si socialistii, dar au afist o banderola pe care scria: „Tradatorul este cel care lasa sa intre teroristii in schimbul banilor”.
Din 2013, Ungaria a emis peste 10.000 de obligatiuni de stat, cu o valoare nominala de 300.000 de euro, in schimbul unui permis de rezidenta si al posibilitatii de a calatori in spatiul Schengen. Majoritatea au fost cumparate de rusi, chinezi si cetateni din Orientul Mijlociu.
Initiativa amendamentului la Constitutie a apartinut primului ministru, dupa invalidarea referendumului sau privind mecanismul european de repartizare a refugiatilor.
Referendumul nu a beneficiat de cvorumul necesar dar cei care au votat s-au pronuntat in proportie de 98,3% pentru politica anti-imigratie sustinuta de Orban.
Ungaria refuza sa primeasca 2.300 de solicitanti de azil care au fost repartizati de UE in tara vecina.