Dosarul electronic de sanatate al pacientului devine obligatoriu

Dosarul electronic de sanatate al pacientului devine obligatoriu

0 440

Dupa doi ani in care medicii au avut posibilitatea sa incarce datele in acest dosar si sa se obisnuiasca cu acesta, dosarul trebuie utilizat de sambata, 12 noiembrie. Medicii, indiferent ca lucreaza la stat sau la privat vor completa electronic datele medicale ale pacientilor pe care ii consulta

Dupa doi ani in care medicii au avut posibilitatea sa incarce datele in acest dosar si sa se obisnuiasca cu acesta, dosarul trebuie utilizat de sambata, 12 noiembrie. Medicii, indiferent ca lucreaza la stat sau la privat vor completa electronic datele medicale ale pacientilor pe care ii consulta. In dosar se vor gasi informatii despre pacient, grupa de sange, alergiile pe care le are, bolile pe care le-a suferit de-a lungul timpului, astfel incat in momentul in care un medic va trebui sa consulte un pacient sau sa ii acorde primul ajutor, sa stie exact care este situatia medicala a acestuia.
Functional de multi ani in alte state ale lumii, dosarul electronic de sanatate devine obligatoriu de sambata si in Romania. Acesta este un sistem informatic care ii va ajuta atat pe medici dar mai ales pe pacienti care nu vor mai trebui sa care cu ei copii dupa toate analizele, investigatiile, biletele de internare sau alte informatii pentru a li se pune un diagnostic precis. Pentru ca dosarul sa fie initiat pacientii trebuie sa solicite acest lucru medicilor de familie. In schimb pacientii vor primi o parola cu ajutorul careia isi pot verifica oricand informatiile medicale trecute in dosar.
Dosarul cuprinde informatii structurate pe mai multe module. In primul rand acesta contine un sumar de urgenta adica dateprecum alergiile sau diferite intolerantele de care sufera pacientul, tratamentele pentru patologiile cronice, informatii foarte ultile in cazul in care pacientul ajunge de exemplu in urgente. Dosarul electronic contite si istoricul medical al pacientului, antecedentele declarate de pacient, documnete medicale si date personale.medic-familie1
Potrivit lui Catalin Seitan, presedintele CJAS Brasov, oriunde in tara sau in strainatate pacientul poate accesa acest dosar electronic pentru a furniza in timpul unei consultatii sau in timpul unei interventii medicului respectiv date din istoricul medical.
Important de subliniat este ca datele din dosarul electronic de sanatate pot fi accesate doar cu acordul pacientului. Exceptie fac doar informatiile necesare in caz de urgenta.
Medicii ar trebui sa acceseze dosarul din orice spital public sau privat din Romania, prin intermediul cardului de sanatate pe care il detine pacientul. Ramane de vazut insa cum va functiona avand in vedere ca sistemul informatizat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate functioneaza cu intreruperi. Pe langa diversele erori aparute frecvent in sistem exista si temeri ca informatii din dosarele medicale ale pacientilor ar putea ajunge in spatiul public. Cei de la Casa de Asigurari spun insa ca nu exista motive de ingrijorare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.