A aflat ”cîți mai suntem”! Geoană, cică ne avertizează (din interior) despre...

A aflat ”cîți mai suntem”! Geoană, cică ne avertizează (din interior) despre statul-paralel din România

0 59



Primul reflex de supravieţuire al unui stat slab, cu o bază fragilă de legitimitate, este acela de a căuta să‑şi prezerve existenţa manipulînd societatea prin intermediul forţei ce i s‑a delegat. Statele slabe îşi întăresc disproporţionat dependenţa de structurile lor de forţă, iar acestea, la rîndul lor, îşi justifică depăşirea atribuţiilor proprii prin slăbiciunea guvernanţei în zona civilă. Nu este de mirare că juntele militare şi regimurile dominate de serviciile de informaţii (vezi cazul Rusiei putiniste) se regăsesc în Africa, în America Latină şi în Europa de Est constată Mircea Geoană în cartea sa, „Bătălia pentru viitorul României”.
Ca în multe alte domenii, şi la acest capitol România este un hibrid între democraţia occidentală şi despotismul oriental. Avem zone ale societăţii care s‑au aliniat normelor occidentale. În altele însă, şi în special în zona publică şi politică, metodele aduc mai degrabă cu perioada fanariot‑otomană: nepotism, extragere de rente din funcţia publică, eliminarea prin orice mijloc a adversarilor politici, influenţa pînă mai de curînd a serviciilor în justiţie, administraţie şi politică” mai scrie cel devenit celebru pentru exprimarea ”nici noi nu știm cîți mai suntem” legată de prezența acoperiților în politică.

„În acest context, pasivitatea, lipsa de vigilenţă sau de reacţie a corpului cetăţenesc pot să conducă foarte repede la instaurarea unui regim nedemocratic.
Multe dictaturi din istorie au cîştigat puterea mai întîi printr‑un proces de vot democratic, promiţîndu‑le cetăţenilor restaurarea siguranţei şi a bunăstării lor. Însă, după ce au dezamăgit dovedindu‑se incapabile să asigure ce au promis, au virat rapid către folosirea abuzivă a forţei.
De aceea, cînd într‑un regim democratic apar disproporţii între ceea ce guvernanţii s‑au obligat să ofere şi ceea ce oferă efectiv, nu e deloc o soluţie înţeleaptă ca votul cetăţenilor să se îndrepte pur şi simplu către actorii politici care promit şi mai mult sau către cei care promit demagogic „curăţenia“, fără a oferi însă vreo garanţie de bună‑credinţă ori de competenţă” mai susține candidatul independent. (B.T.I.)

Sursa; inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.