A doua rectificare bugetara din 2009

A doua rectificare bugetara din 2009

0 243

Guvernul a adoptat, in sedinta de sambata, a doua rectificare bugetara din anul 2009, care vizeaza un deficit al bugetului general consolidat de 7,3 la suta din produsul intern brut (PIB), fata de 4,6 la suta anterior, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.
Rectificarea bugetara este fundamentata pe o scadere a economiei de 8,46 la suta in 2009, un PIB de 497,3 miliarde lei si o rata a inflatiei de 4,3 la suta.
Din cauza cadrului macroeconomic nefavorabil, deficitul bugetar a fost majorat de 24,3 miliarde lei initial la 35,6 miliarde lei.

Veniturile – marea problema!
Potrivit ministrului Finantelor Publice, veniturile bugetare in 2009 sunt preconizate la 157,2 miliarde lei sau 31,6 la suta din PIB, iar cheltuielile bugetare – la 193,7 miliarde lei sau 38,9 la suta din PIB.
Pe fondul contractiei economiei mai mare decat anticiparile, veniturile bugetare sunt estimate sa scada cu 17,4 miliarde lei in 2009, din cauza scaderii incasarilor din TVA cu circa patru miliarde lei, a celor din contributii de asigurari sociale cu 4,29 miliarde lei, a veniturilor nefiscale cu 4,19 miliarde lei, in timp ce tragerile din fondurile europene postaderare sunt estimate in scadere cu 500 milioane lei.

Cheltuieli majorarate pentru evitarea blocajului
Potrivit lui Pogea, cheltuielile Bugetului general consolidat au fost diminuate cu 5,25 miliarde lei (1,1 la suta din PIB), in timp ce cheltuielile Bugetului de stat au fost majorate cu cinci miliarde lei, cele ale Bugetului de asigurari sociale cu 487 milioane lei, iar cele ale bugetului de somaj cu 875 milioane lei.
La capitolul de cheltuieli bugetare, la investitii publice, a fost alocata suplimentar suma de 900 milioane lei pentru proiecte de infrastructura, din care 500 milioane lei pentru infrastructura rutiera, iar 400 de milioane lei pentru infrastructura locala – drumuri judetene si scoli.
Plafonul de garantii publice a fost majorat pentru 2009 cu 400 milioane euro, bani care vor fi utilizati cu predilectie pentru asigurarea cofinantarii proiectelor din fonduri europene si fonduri externe rambursabile. Tot la capitolul de investitii publice a fost alocata suma de 303 milioane lei pentru Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) pentru sistemul integrat de securizare a frontierei de stat.
In ceea ce priveste asistenta sociala, oficialul MFP a mentionat suplimentarea bugetului de pensii si a celui de somaj, precum si subventionarea bugetului de pensii cu 5,5 miliarde lei de la bugetul de stat.

In vederea reducerii arieratelor, au fost alocate sume de 365 milioane lei pentru CFR Calatori, pentru plata datoriilor catre furnizorii de utilitati si alti agenti economici si de 330 milioane lei catre bugetele locale, pentru plata facturilor la utilitati.

Pogea a precizat ca rectificarea bugetara cuprinde economiile la cheltuielile salariale – circa 15,5 la suta lunar – din concediul de 10 zile pentru bugetari. Inclusiv cu aceste reduceri de cheltuieli, bugetele celor mai multe ministere au fost rectificate pe minus:
• Ministerul Dezvoltarii – cu 347 milioane lei,
• Ministerul Educatiei si Cercetarii – 154 milioane,
• MFP – 205 milioane lei,
• Ministerul Sanatatii – 113 milioane lei,
• Ministerul Mediului – 108 milioane lei,
• Ministerul Tineretului si Sportului – 78 milioane,
• Ministerul Comunicatiilor – 43 milioane lei,
• Ministerul Turismului – 30 milioane lei,
• Secretariatul General al Guvernului – 66 milioane
• Alti ordonatori principali de credite – 151 milioane lei.

Ministri in autodiminuare salariala
Guvernul a discutat in sedinta de astazi sambata despre diminuarea voluntara a salariilor ministrilor cu 20% din salariul net, precum si despre modul in care va fi pusa in aplicare aceasta masura. Valoarea care se va retine fiind considerata contributie voluntara din drepturile salariale nete
“Decizia membrilor Executivului a fost aceea de a transpune in practica initiativa premierului anuntata in iulie ca membrii Cabinetului sa renunte voluntar la 20% din drepturile salariale, in spiritul politicii de rationalizare a cheltuielilor publice”, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Potrivit unor insumari oficiale, “gestul de solidaritate in aceasta perioada grea” materializat in baza unei declaratii pe propria raspundere, se vor strange la Bugetul de stat aproximativ 24.000 de lei pe luna, suma totala pentru cele patru luni in care se va aplica aceasta masura benevola fiind de 95.000 de lei
Pentru a ramane in istorie sumele incasate raman la Bugetul de stat, iar Declaratiile de avere se vor completa ca si pana in prezent, „intrucat aceasta masura nu afecteaza calculul drepturilor salariale brute, a retinerilor sau a contributiilor”, dupa cum declara dna Ioana Muntean

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.