A doua zi a vizitei Sanctității Sale, Papa Francisc, în România :...

A doua zi a vizitei Sanctității Sale, Papa Francisc, în România : Sfântul Părinte a recitat din Eminescu, la Iași și a fost întâmpinat de peste o sută de mii de credincioși, la Șumleu-Ciuc

0 318

În a doua zi a vizitei Sanctității Sale în România, peste 120.000 de persoane din întreaga lume au venit să participe la Sfânta Liturghie, oficiată la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, acolo unde în fiecare an se desfăşoară cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est. Papa Francisc a dăruit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Marian de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita, în cadrul slujbei de Liturghie pe care a oficiat-o. Papa Francisc a îndemnat zecile de mii de oameni care au venit la slujba susținută la Șumuleu Ciuc să conviețuiască în pace și să transforme resentimentele în ceva pozitiv. „Să parcurgem căile împăcării ca Maria”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a spus, în timpul Liturghiei de la Șumuleu Ciuc, că acest pelerinaj „aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă, participă la ele și credincioși de alte confesiuni, și este simbolul dialogului, al unității și al fraternității, un apel de a recupera mărturiile de credință devenită viață”.

A peregrina însemnă a fi conștienți că venim ca popor în casa noastră, că avem conștiința că formăm un popor, un popor a cărui bogație stă în miile sale de chipuri, în culturi, limbi și tradiții, sfîntul popor credincios al lui Dumnezeu, care, împreună cu Maria este pelerin, cântând milostivirea Domnului. Dacă în Cala Galilei, Maria a mijlocit la fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează și mijlocește nu numai în fața Fiului său, dar și în fața fiecăruia dintre noi pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile și rănile trecutului, care alimentează diviziunea și fragmentarea. Evenimentele complexe și triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult-râvnită conviețuire fraternă. A peregrina înseamnă a privi nu atât la ceea ce am fi putut fi, ci mai degrabă la tot ceea ce ne așteaptă și nu mai putem amâna. Înseamnă a crede în Domnul care vine și care este în mijlocul nostru și încuraja libertatea, fraternitatea, dorința de bine, dorința de adevăr și de dreptate”, a mai spus Papa.

Apoi, Papa a ajuns la Iași, venind cu avionul de la Tg. Mureș. La Catedrala Sfânta Maria, Regină, Papa a dat jos lanțurile care delimitau zona în care stăteau bolnavii și bătrânii și, cu zâmbetul pe buze, a a dat mâna cu zeci de oameni. După acest moment, Papa Francisc a salutat mulţimea în limba română, de pe scena din faţa Palatului Culturii, unde a recitat şi versuri scrise de poetul Mihai Eminescu. Suveranul Pontif şi-a început predica de pe scena din faţa Palatului Culturii din Iaşi salutând oamenii în limba română.„Dragi fraţi şi surori, bună seara!”, a spus Papa Francisc.

În timpul discursului său, Suveranul Pontif a făcut apel la pace și dragoste : „Tinerii înfloresc când se simt iubiţi. Toţi înflorim când ne simţim iubiţi pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional care dorea dulcii sale Românii <fii săi trăiască numai în frăţie, ca a nopţii stele>”.

Duminică, în ultima zi a popasului Sfântului Părinte în România, Papa Francisc va participa la Divina Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertăţii din Blaj, judeţul Alba

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.