A fost demarata lichidarea voluntara la Tractorul UTB SA Brasov

A fost demarata lichidarea voluntara la Tractorul UTB SA Brasov

0 352

Reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania SPRL din Cluj Napoca, lichidatorul desemnat de AVAS pentru Tractorul UTB SA Brasov, au dat publicitatii primele amanunte cu privire la procedurile si conditiile de preluare ale societatii brasovene, dar si pozitia pe care Casa o are fata de contestarea licitatiei prin care aceasta a castigat licitatia.


?


Intr-o conferinta de presa, defasurata in sala de protocol a uzinei, Andrei Cionca, asociat in cadrul Casei de Insolventa Transilvania, a declarat ca, inca de luni, 7 mai, reprezentantii casei de insolventa au inceput procedurile de preluare a fabricii de tractoare. Potrivit primelor evaluari furnizate derepzentantii casei de insolventa, pasivul societatii se situeaza la aproximativ 8.800 de miliarde de lei vechi, aporximativ 243 de milioane de euro, iar datoriile active catre fosti salariati ai fabricii de tractoare depasesc 160 de miliarde de lei vechi.


Reprezentantul casei de insolventa a mentionat ca prioriatea numarul unu, stabilita de AVAS, o reprezinta vanzarea celor doua module fiabile, intr-un termen foarte scurt „pentru care am stabilit un termen scurt de finalizare, pe 15 august 2007”. Modulele fiabile, respectiv cel 14 sectii ramase in fabrica de tractoare brasoveana, adica montajul genral plus sectiile de productie (capotaj, motoare), care se intind pe 56 de hectare, precum si sectoarele calde – tornatoria de metale feroase, de fonta si forja, cere la randul lor pe 23 de hectare, vor fi scoase la licitatie impreuna cu marci, brevete si proprietati intelectuale, acest lucru reprezentand o clauza in caietul de sarcini, pentru asigurarea continuitatii marcii UTB. Restul de active, reprezentand peste 40 de hectare de hale, depozite si terenuri, vor fi vandute pe bucati. Termenul final pentru lichidarea fabricii de tractoare brasovene a fost stabilit la 13 septembrie 2006?


?


Protectie sociala


?


De asemenea, Cionca a anuntat colaborarea cu fostii angajati ai socitatii, pentru care a garantat ca isi vor primi retributiile restante, dar si cele cinci salariile compensatorii, pe care, potrivit Contractului Colectiv de Munca, uzina trebuie sa le plateasca ultimilor 2.000 de muncitori care au parasit uzina. „Am semnat, azi dimineata un protocol cu sindicalistii, iar liderul acestora, Gheorghe Apostu face parte din echipa noastra. Suma totala restanta catre fostii salariati este defalcata pe doua categorii: creante din 2006, anterioare procedurilor de dizolvare, respectiv salarii restante suplimentare, ce insumeaza 43 de miliarde de lei vechi si 120 de miliarde de lei vechi, reprezentand restante, venituri? compensatorii si sporuri pentru anul 2007” a precizat Cionca. De altfel, doar restantele salariale din 2007 se ridica la valoarea de 39 de milliarde de lei vechi, ultimii muncitori ramasi pe platforma primindu-si in ultimele trei luni doar franturi din retributiile negociate cu conducerea uzinei. Potrivit reprezentantului casei de insolventa Clujene, reglementarea situatiei sociale a fostilor angajati ai Tractorul este prioritara, urmand ca viitorii proprietari ai modulelor active vor avea obligatia de a continua activitatea productiva si sa efectueze angajari din randurile personalului disponibilizat, care in acest fel vor continua sa se bucure de prevederile OUG 116/2006. De altfel, pe platforma au fost pastrati 90 dintre fostii angajati ai uzinei, respectiv contabilitatea si staff-ul tehnic, care vor ajuta la evaluarea si preluarea activelor societatii. „Acestia vor fi retribuiti cu salarii cu 10% mai mari decat cele pe care le aveau la Tractorul pe perioada in care se va face evaluarea si predarea societatii catre noi”, a adaugat Cionca. De asemenea, 160 de paznici vor continua sa pazeaca platforma, paza fiind? descentralizata inainte de declansarea lichidarii voluntare.


?


Contetatii impotriv lichidatorului desmnat de AVAS


?


Numai ca, pentru ca toate acestea sa se intample asa cum, declarativ, au fost proiectate de catre Casa de Insolventa Transilvania, reprezentantii acesteia au nevoie de „liniste si continuitate”. Insa, pentru acest lucru trebuiesc lamurite contestatiile depuse la AVAS de catre Compania Maestro Constanta, participanta si ea la licitatie. Societatea constanteana a contestat rezultatul procedurii in doua instante (Tribunalul Brasov, Tribunalul Bucuresti) si la AVAS. Motivatia companiei este ca firma castigatoare nu este agreata de ANAF sa lucreze in judetul Brasov.


Maestro Constanta solicita anularea licitatiei pe motiv ca ofertantul castigator nu respecta una din conditiile pentru inscrierea la licitatie, repspectiv nu este este agreat de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa deruleze operatiuni de lichidare de firme in zona geografica in care se afla Tractorul Brasov.


Andrei Cionca a precizat, insa, ca contestatia „Maestro” este depasita ca termen, „compania constanteana a depus o contestatie pe care nu o inteleg, ei avand timp suficient sa conteste inainte de deschiderea ofertelor, dup ce s-au desfasurat procedurile prliminare, de calificare la licitatie”.


Potrivit reprzentantului Casei de Insolventa Transilvania,? avocatii Maestro au solicitat la primul termen al contestatiei de la Bucuresti amanarea cu doua saptamani a pronuntarii instantei, desi AVAS, ca actionar majoritar la Tractorul, dar si societatea de inolventa clujeana, au solicitat un termen de cinci zile pentru pregatirea apararii.


In cazul in care instantele Trbunalului vor da curs solicitarii contestatrilor, lichidarea voluntara ar pute fi blocata. Tinand cont ca este vorba depre un litigiu comercial, a carui durata poate depasi cu mult termenul de finalizare al lichidarii voluntare. Astfel, lichidarea voluntara nu se va mai pute produce, urmand ca Tractorul sa intre in faliment, aspect ce va induce dupa sine lichidarea judiciara si si-ar pierde avantajele de a obliga eventualul cumparator pastrarea productiei, a marcilor, dar si protejarea sociala a fostilor angajati.


Marius Ola??

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.