A fost lansat „Ghidul educatiei”

A fost lansat „Ghidul educatiei”

0 161

Centrul pentru Educatie Democratica (CED) a editat atat in varianta tiparita, cat si in varianta electronica, „Ghidul institutiilor de invatamant romanesc – Scoala romaneasca pretutindeni”.
Lucrarea cuprinde datele de contact ale tuturor scolilor, liceelor, colegiilor si universitatilor din toata lumea unde se preda in limba romana. Varianta tiparita a ghidului poate fi solicitata gratuit la adresa contact@ghiduleducatiei.ro. Pentru cei care au acces la internet CED pune la dispozitie si varianta electronica a ghidului care poate fi gasita la adresa www.ghiduleducatiei.ro. Prin acest instrument, CED spera sa poata fi stabilite contacte de colaborare cu institutiile de invatamant romanesc din tarile vecine Romaniei, pentru a sustine educatia in limba romana in comunitatile romanesti.

De ce “Ghidul scolilor romanesti de pretutindeni”?
In contextul schimbarilor social politice din ultimii ani in Sud Estul Europei, Centrul pentru Educatie Democratica (CED), propune sa isi aduca contributia la imbunatatirea si intarirea comunicarii intre comunitatile romanesti din jurul Romaniei si Peninsula Balcanica, pe de o parte si institutiile statului roman, societatea civila romaneasca si organizatiile romanesti de pretutindeni pe de alta parte.
Institutiile de invatamant preuniversitar din comunitatile romanesti au rolul fundamental de a educa tinerii din aceste zone, pentru ca acestia sa aiba pregatirea necesara incat sa poata urma studiile universitare in institutii de prestigiu din tara in care traiesc, in institutii din Romania ori chiar in universitatile din tarile Uniunii Europene.
Prin acest proiect, “Ghidul scolilor romanesti de pretutindeni”, CED isi propune sa ajute scoala romaneasca din comunitatile romanesti sa se orienteze mult mai bine catre gasirea unor noi solutii in sprijinul elevilor romani din aceste institutii si sa poata evita asimilarea prin invatamant. Reprezentantii CED considera ca un asemenea ghid este necesar, indiferent de tara in care exista aceste institutii de invatamant fie ele preuniversitare sau de invatamant superior, ele se confrunta cu aceleasi probleme. Lipsa manualelor si a cartilor in limba romana, metodologie si structura de invatamant la standarde foarte slabe, lipsa stagiilor de perfectionare a profesorilor din aceste institutii in institutii din Romania. Programa scolara difera de la o tara la alta si inclusiv in cadrul aceleiasi tari difera de la o zona la alta programul scolar pentru minoritatea romaneasca. Prin editarea acestui Ghid, CED doreste sa imbunatateasca si sa intareasca comunicarea intre institutiile de invatamant romanesti din aceste zone si institutiile de invatamant din tara.

Peste 300 de institurii de invatamant
Ghidul contine prezentarea a peste 300 de institutii de invatamant preuniversitar, scoli generale si gimnaziale, licee, scoli profesionale si colegii precum si institutii de invatamant superior.
Centrul pentru Educatie Democratica ofera prin acest proiect, posibilitatea tuturor factorilor guvernamentali preocupatia de soarta romanilor de peste hotare, dar si societatii civile din Romania sa se implice activ in initierea de noi proiecte si initiative civice in sprijinul copiilor si tinerilor romani de peste hotare.

Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.