„A mă transforma cu de-a sila, prin lege, în pacient, e dictatură...

„A mă transforma cu de-a sila, prin lege, în pacient, e dictatură și totalitarism”!

0 196

“Libertatea mea se oprește unde începe libertatea ta, dar cu condiția ca și libertatea ta să se oprească unde e limita libertății mele”

Eu sunt un om iubitor de libertate.
Sunt un sclav al libertății, aș putea spune, dacă mi se permite formula paradoxală….
Pot înțelege și accepta orice dacă mi se propune și explică rațional. Însă chiar și cele mai decente lucruri care mi se impun, le voi refuza.
Am respins lockdown-ul și toate măsurile restrictive din timpul pandemiei de covid pentru că încălcau flagrant drepturi și libertăți fundamentale.
Dacă doar mi s-ar fi explicat că e spre binele meu să stau în casă și mi s-ar fi oferit doar niște facilități ca să stau mai mult acasă și să evit aglomerațiile, aș fi făcut-o fără probleme. Dar a îmi interzice drepturi și libertăți fundamentale, a mă transforma cu de-a sila, prin lege, în pacient, aceasta e dictatură și totalitarism.
La fel și cu vaccinul.
Dacă vaccinul îmi era doar propus, nu impus prin măsuri restrictive și amenințări dublate de o propagandă pe de o parte imbecilă, pe de altă parte menită să stigmatizeze pe cei care refuzau vacinarea, m-aș fi vaccinat.

Binele cu de-a sila este cel mai mare rău care se poate face, cred eu, societății umane.

Același lucru este valabil și cu modele care tind să se impună printr-o propagandă agresivă.
Puțin îmi pasă că tu alergi 100 de concursuri de tip maraton, sau că faci nu știu ce sport, sau că mănânci nu știu ce chestie sănătoasă. Ba chiar sunt dispus să îți urmez exemplul dacă știi să îmi prezinți frumos și cu respect față de libertatea și demnitatea mea, opiniile tale.
Dar să blochezi orașul că alergi tu 20 de kilometri aiurea în troleu, apoi tot tu să mă faci gras, sedentar, necivilizat, că protestez și că nu am ales să alerg ca tine, asta nu pot accepta.
Viața în societate presupune toleranță.
Iar toleranța înseamnă să nu impunem și să nu afectăm pe alții prin ceea ce credem sau facem noi. Adică bun simț.
Este de bun simț că dacă vrei să faci maraton, să găsești soluția cu cel mai scăzut impact asupra celor care vor să își trăiască viața nedisturbați de maratonul tău.
Este de bun simț să nu fumezi într-un spațiu închis, unde sunt nefumători. Dar este la fel de bun simț ca să existe spații închise pentru fumători, ca să nu facă gripă iarna că ies la o țigară.
Este de bun simț să nu folosești bormașina în orele de odihnă. Este de bun simț să nu asculți muzică tare în spații publice.
Este de bun simț- da- să nu dai boxele la maxim de la biserica ta, oricare ar fi aceea- ca să audă și ăia care nu cred, toată slujba.
Este de bun simț să accepți tragerea clopotelor, bătutul toacăi/toacei(?) sau cântatul muezinului în spațiul public. Libertatea mea se oprește unde începe libertatea ta, dar cu condiția ca și libertatea ta să se oprească unde e limita libertății mele.

Autor: Bogdan Alexandru Duca
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.