A murit poetul Grigore Vieru

A murit poetul Grigore Vieru

0 378

Cunoscutul poet din Grigore Vioeru a murit, duminica noaptea, in jurul orei 01,30, dupa ce a fost grav ranit intr-un accident rutier, care a avut loc cu 48 de ore inainte de deces.
Poetul Grigore Vieru a fost internat in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 02,00, in sectia de reanimare a Spitalului de Urgenta, in urma unui accident rutier, produs in zona localitatii Danceni, in timp ce se intorcea de la o manifestare consacrata zilei de nastere a poetului Mihai Eminescu. Grigore Vieru a suferit un traumatism cranio-cerebral inchis, contuzie cerebrala, traumatism al cutiei toracice, cu contuzia cordului plamanilor si a organelor mediastinale, trauma inchisa a abdomenului si contuzie a organelor abdominale.
Ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara, a aprobat vineri, la propunerea sefului Statului Major General, ca o aeronava de tip AN-26 apartinand Fortelor Aeriene Romane sa efectueze vineri seara un zbor umanitar pe ruta Bucuresti-Chisinau si retur, care urma sa-l aduca pe Vieru la Bucuresti.
O echipa de medici din Romania l-a consultat pe poet, dar impreuna cu medicii din Republica Moldova s-a decis ca acesta nu poate fi transportat, deoarece aceasta i-ar pune in pericol viata.
Sambata, medicii vorbeau despre anumite ameliorari ale starii sanatatii lui Vieru, precum revenirea aproape la normal a tensiunii si activitatii rinichilor, iar duminica seara la Chisinau urma sa soseasca un expert din Germania.
Moartea poetului a fost confirmata pentru AGERPRES de Gheorghe Ciobanu, directorului Spitalului de Urgenta din Chisinau, unde acesta era spitalizat.
De asemenea, potrivit lui Gheorghe Ciobanu, mai multe investigatii medicale au constatat lipsa unor complicatii si „corectitudinea tacticilor aplicate de catre medici”.
La 14 februarie, Grigore Vieru ar fi implinit 74 de ani.

* * *
Poetul Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, in satul Pererata de pe malul stang al Prutului, fostul judet Hotin. Cursurile scolii primare si cele medii le-a absolvit in satul natal si in oraselul Lipcani, intre anii 1950-1953.
A debutat editorial (fiind student) cu o placheta de versuri pentru copii, „Alarma”, apreciata de critica literara drept un inceput de bun augur, in anul 1957.
In 1958 a absolvit Facultatea de Filologie si Istorie. In 1960 a fost numit redactor la Revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”, publicatie a Uniunii Scriitorilor din Moldova.
In 1965 i-a aparut volumul „Versuri pentru cititorii de toate varstele”, volum pentru care i s-a acordat Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii si tineret (1967).
Prin volumul de versuri „Numele tau”, aparut in 1968 s-a produs o cotitura in destinul poetului. Cartea este apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. In chiar anul aparitiei a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brancusi, iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu. Asemenea dedicatii apareau pentru prima oara in lirica basarabeana postbelica.
In anii urmatori au aparut volumele:
• „Mama” (1975); „Un verde ne vede!” (1976), pentru care poetului i s-a decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978);
• „Steaua de vineri’ (1978), aparuta la editura Junimea din Iasi;
• „Izvorul si clipa” (1981), selectie din lirica poetului aparuta la editura Albatros din Bucuresti;
• „Scrieri alese” (1984), volum in care s-au adunat unele din cele mai frumoase poezii si cantece, medalioane, secvente publicistice, volum, prefatat de cel mai de seama critic si istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi;
• „Radacina de foc” (1988), la Editura Universul;
• „Curatirea fantanii” (1993);
• „Vad si marturisesc” (1996), volumul selectiv de versuri, aforisme si confesiuni, scos de Editura Minerva in una din cele mai prestigioase colectii „Biblioteca pentru toti”;
• „Acum si in veac” (1997), volum antologic, aparut la Editura Litera din Chisinau;
• „Cartea Vietii Mele” – volum ontologic de autor – 550 pagini – (2002).
Alaturi de creatia sa poetica se situeaza si aceea de alcatuitor de manuale si abecedare in limba romana (Steluta, 1970; Abecedar, 1974; Albinuta).
Grigore Vieru a primit, in 1988, cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.
A fost ales deputat al poporului (1989). La 13 noiembrie 1990 a devenit membru de onoare din strainatate al Academiei Romane, care l-a propus, in 1992, pentru Premiul Nobel pentru Pace. Membru corespondent al Academiei Romane, din 23 martie 1993. Decorat cu Medalia guvernamentala a Romaniei „Eminescu – 150 de ani de la nastere” (2000). Decorat cu Ordinul Republicii, laureat al multor publicatii din Romania.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.